vineri, 2 noiembrie 2012

Cat face un ou?

1 leu! Si am stabilit astfel un etalon de valoare. LEUL DE OU, caci leul de aur a fost uitat demult ;).
Dincolo de conventie, valoarea pe care oamenii o dau unui anumit lucru trebuie sa aiba o plecare rationala.

Discutam cu o distinsa doamna despre valoarea in arta.
- Vorbim in arta de valori absolut subiective, fara acoperire, nesustenabile, spuneam eu.
- Da, dragule dar sunt niste valori subiective pe care oamenii le-au atribuit deja obiectelor de arta.

Resorturile subiective ale valorizarii lucrurilor de catre oameni trec, de cele mai multe ori, dincolo de utilitatea lor.

Ricardienii au incercat sa argumenteze valoarea unui obiect ca o suma stricta si obiectiv masurabila a orelor de munca umana pe care acesta le inmagazineaza.

Marx a sarit si a zis: "Aha! Deci al muncitorilor sa fie si beneficiul, atunci!"

Incurcandu-se in itele propriilor explicatii au incercat sa justifice apoi contributia patronului prin aportul de utilaje/proprietati care la randul lor inmagazineaza o forma de timp si apoi au mai incercat sa separe productia de distributie si pe masura ce se adanceau in explicatii nu faceau decat " sa gazduiasca comunismul" in sanul teorii lor, cum zicea Rothbard, discipolul stralucit al lui Von Misses.

Valoarea este data de piata, spune scoala austriaca. Pixul asta costa cat imi da cineva cel mai mult pe el, nu cat scrie pe raft, spunea Gicu Terza, prietenul meu!

Conditia unui mecanism de piata sanatos este limitarea/eradicarea interventionismului de orice fel, stoparea hemoragiilor de "easy money" pompati de banci, guverne, "falsificatori de moneda" care creaza derivate si substitute ale banilor, limitarea statului in alocarea si cheltuirea de bani publici, limitarea taxarii si a birocratiei, acceptarea falimentului ca institutie fundamentala de reglare si insanatosire a pietei, intelegerea faptului ca nu este cinstit sa "salvezi" institutii private rostogolind pierderile si mutand incet pierderea catre omul simplu prin supraimpozitare sau, mai rau, prin inflatie...

Toate acestea sunt lucruri simple, de bun simt. Cand aceste idei vor face masa critica in societate, ele vor genera solutii sociale, economice si politice sustenabile. Amanarea acestui fel de a intelege lucrurile nu face decat sa mareasca amploarea unei prabusiri implacabile.

Intelegerea pietei, insa, ca mecanism suprem, in care il avem deasupra pe "maria sa" cumparatorul, a generat in mod pervers actiuni si mecanisme de prostire si manipulare a "imparatului".

Este ca si cum ai incerca sa imbeti o femeie ca sa te poti culca cu ea.





Niciun comentariu: