vineri, 26 noiembrie 2010

Ce iti trebuie pentru a fi fericit?





Martin Luther King nu a spus "I have a nightmare!"cand a vrut sa inspire miscarea pentru libertatile oamenilor, a spus "I have a dream!"





Proiectiile vizionare asupra viitorului de orice natura umana sunt catastrofale: incalzire globala, criza economica, suprapopulare, controlul populatiei, sfarsitul resurselor, The limit of growth, esecul clasei politice romanesti, depopularea Romaniei, catastrofa sistemului de educatie romanesc etc.


Forma de control a populatiei?
Prostie?
Reavointa?
Tabloidizarea spatiului public?
O perioada fireasca in evolutia sociala?
Doar o simpla impresie...?


Clasamentul primelor zece tari din lume in functie de produsul intern brut pe cap de locuitor al fiecareia, exprimat in dolari, in anul 2010, este:
1. Australia- 54869
2. Statele Unite - 47132
3. Canada - 45658
4. Franta - 40591
5. Germania - 40512
6. Japonia - 43325
7. Marea Britanie - 36298
8. Italia - 33829
9. Coreea de Sud - 20165
10. Arabia Saudita - 16641
68. Romania - 12.600 


Clasamentul primelor zece tari din lume in functie de nivelul de fericire pe cap de locuitor - Happy Planet Index HPI:





1. Costa Rica
2. Dominican Republic 
3. Jamaica 
4. Guatemala 
5. Vietnam
6. Colombia 
7. Cuba 
8. El Salvador 
9. Brazil
10. Honduras
..............
67. Israel 6c 
68. Korea
69. Italy 5a
70. Romania 3b
71. France



Ce iti trebuie pentru a fi fericit?
Raspunsul meu: Nimic in plus!
Poate putina minte si putina credinta!


Acelasi om poate merge pe drum incarcat si apasat de problemele vietii, de greutatea "crucii" proprii sau poate trece linistit si fericit , gandindu-se la lucruri mari si privind perspective optimiste si inaltatoare.


Spune 3 lucruri care crezi ca iti trebuie pentru a fi fericit!


">

6 comentarii:

florin maxim spunea...

era prin vara lui 2001, stateam in camin in Belvedere, aveam de cheltuiala, din cand in cand, 10.000lei/zi din care imi luam 4 felii de parizer, o paine si de restul tigari.
se facea ca intr-o zi de sambata a venit cineva in vizita de acasa (Piatra Neamt) si a adus si ceva de mancare...sau binecunoscutul pachet.
m-am asezat la masa impreuna cu un f bun prieten si a fost prima data dupa multa vreme cand am mancat ciorba, felul 2 si ceva dulce iar painea a fost la discretie.
dupa masa ne-am retras pe hol sa fumam o tigara iar replica prietenului meu a fost de-a dreptul geniala: "chiar asa simpla sa fie fericirea?"
raspunsul il dau acum, dupa 9 ani, cand 3000eur/luna mi se par putini: nu, nu e atat de simpla. trebuie sa te nasti cu ea!

m spunea...

Si cum ramane cu Happy Pub?

florin maxim spunea...

un search fara rezultat pe google!

m spunea...

Si unul din putinele locuri unde eu ma simt extraordinar.

Anonim spunea...

Desi sunt de acord in linii mari cu concluziile tale, ideea de a ti le fundamenta/sustine punand pe blog HPI e dupa parerea mea, o idee nepotrivita, daca nu cumva de-a dreptul neavenita. HPI NU MASOARA NICI UN NIVEL DE FERICIRE!
Chiar si cei de la NEF au recunoscut ca folosirea termenului de 'happy' e 'misleading' dar au preferat pastrarea lui in denumirea indexului pentru ca au crezut ca va avea impact maxim in media. Ceea ce s-a si intamplat!Publicarea HPI pe blogul tau e o dovada in plus ca au avut dreptate. Nu am sa intru in detalii tehnice despre ce reprezinta de fapt, cum se calculeaza si care-i sunt bubele, gasesti destul material pertinent pe net (spiked-online.com de exemplu). Vin numai cu o rugaminte: te rog nu mai folosi/perpetua indexul asta cand tratezi subiecte precum fericirea!
Multumesc!
Corneliu

Mugurel spunea...

Multumesc pentru feedback, Corneliu.
Legatura o face Nic Marks care lucreaza pentru NEF also.
El arata ca exista o legatura stransa intre HPI si nivelul de "fericire" al unei natiuni.
Exemplul oferit de Costa Rica este relevant: o tara care are 99% consum de electricitate provenita din resurse regenerabile, angajamentul guvernului ca isi va echilibra emisiile de carbon pana in 2021 dar in acelasi timp au speranta de viata de 78,5 ani, aurenuntat la armata din 1949 si au investit in sanatate si educatie, au una din cele mai inalta rate de alfabetism din lume. Concluzia: Conform ultimului sondaj mondial Gallup este cea mai fericita natiune de pe planeta si fac asta cu un sfert din resursele utilizate in mod obisnuit in "lumea vestica", fara sa lase o amprenta ecologica mare! Happy planet means Happy nation.
Inteleg de asemenea demersul lui Nic in sensul de a muta atentia de pe sensul lui "The limits to Groth" catre aspectul pozitiv al dezvoltarii durabile.
Mai inteleg ca fortarea mea de a pune egal intre cei doi indici poate insemna o barbarie pentru un spirit rafinat.
Sarbatori fericite!