In perspectiva scolii austriece, banii injectati in economie prin programele de coeziune pot fi incadrati in categoria ”easy money”, ca si creditele usoare aruncate in piata pana acum cativa ani de banci.
Rezultatul ar putea fi acelasi, dezvoltare nenaturala de proiecte nerealiste si fara finalitate.
O alta amenintare este deprofesionalizarea prin scoaterea din piata/competitie a companiilor si invatarea reprezentantilor administratiei sa stea cu mana intinsa, sa cheltuiasca bani mari si sa organizeze licitatii.
Inocentii sunt striviti prin politici de amanare a rambursarilor si crearea de dependente paguboase.
”Ajutate” excesiv, Spania, Portugalia, Grecia, Irlanda au fost scoase din piata capitalista, invatate sa masluiasca sau sa raporteze indicatori si aruncate intr-un depou socialist.
In acelasi timp, dupa o politica de 20 de ani de tip "tara africana postcoloniala", fondurile de coeziune ar putea reprezenta una din putinele surse de infuzie de capital in piata, care ar incerca sa dea o noua dinamica economiei romanesti (scuzati keynes-ianismul).
Un comentariu:
bravo antreprenoriatului care se poate relansa in Romania numai cu bani europeni! cresc sansele sa avem un "Rockefeller_de_Romania" - in mai putzin de 20 de ani!(L.M.)
Trimiteți un comentariu