sâmbătă, 7 ianuarie 2017

5 am thought 7 ian 2017. - Soborul



Prezenta in istorie a Sfantului Ioan Botezatorul - Iohanan in numele lui iudaic aduce modelul asumat al barbatului puternic. Aceasta este ce m-a atras cu putere la el. 

Este nascut din preotul Zaharia si dintr-o descendenta a semintiei lui Aaron, Elisabeta, are radacina puternica..
Asceza, contemplatia, curajul si smerenia de a recunoaste ceva mai puternic decat el l-au facut sa fie "cel mai mare intre cei nascuti, cel mai mic in imparatia cerurilor"
Textul din evanghelia de la Matei 11, 11: "Adevarat zic voua: nu s-a ridicat intre cei nascuti din femei unul mai mare decat Ioan Botezatorul; totusi, cel mai mic in imparatia cerurilor este mai mare decat el" (Matei 11, 11), este marturisirea lui Hristos despre Ioan.

Mi-l imaginam imbracat in haina din par de camila, incins cucureaua de piele strigandu-i la fereastra lasului Irod Antipa, fiul crudului Irid cel Mare, ca este nelegiuit prin traiul cu Irodiada, sotia fratelui lui sau infruntandu-i fara frica pe farisei, pe saduchei si pe vamesi, mai marii vremii.

**********
Poporul nu stie ce sarbatoreste pe 7 ianuarie. Facem soborul, adica ne adunam in biserici sa-l slavim pe Sfantului Ioan, cel care cu o zi inainte il botezase in pocainta pe Dumnezeu.

Nu am stiut multa vreme, nu stiam nici cand eram copil, nu stiau nici cei impreuna cu care ma adunam pe la fantani.
Ne adunam copiii cu barbatii si faceam focul langa fantana. La fiecare rascruce de drum, unde era o fantana, valvataia se ridica in noapte si din cand in cand se auzeau strigand voci de barbati si copii: 
“Hai noroc si a multi ani cu sanatate! Sa traiesti Sfiiiiintee Ioaneee!” 


Cand femeile veneau dimineata sa ia apa, ei le botezau cu busuioc si apa din fantana. Ele aduceau gogosi calde!

Niciun comentariu: