vineri, 6 ianuarie 2017

Despre perspective si Geografie - Sau despe CUM si CAND sa schimbi perspectiva!



Se intampla sa intram in noul an cu hainele vechi!

Sa incepem o relatie noua plini de cea dinainte.
Sa incepem un nou serviciu impregnati de cultura celui trecut.
Sa intram intr-o noua alegere inca nedesprinsi de cea trecuta.
Sa venim la nunta cu hainele de la parastas.
Sa ne aducem aminte mereu ca “inainte era mai bine…sau mai rau”.

Asocierea afectiva profunda cu o anumita experienta sau perioada a vietii ne poate urmari si umple toata viata. Cum e omul asta!! Ce chimie minunata se petrece oare acolo? Ce mecanism subtil de scriere pe suflet si pe minte! Subtil, pentru ca adesea nu ii realizam efectul prezent.

Cei mai multi oameni isi rezolva disconfortul prezent schimband mediul fizic. Schimba locul, jobul, perechea, perechea de pantofi, hainele, iar pantofii, inca o pereche de pantofi… - Meme Marie, autre chapeau!


***
De partea cealalta, exista o gramada de voluntari care sa te ajute sa te schimbi. Sa te transformi! Sa te dai jos din autobuz chiar daca tu nu vrei.

Mi s-a intamplat sa “ajut” un om sa isi seteze obiectivele si sa observ, atunci cand ii verific angajamentul fata de ele, ca sunt mai mult obiectivele mele.

Am invatat sa verific daca schimbarea de perspectiva vine cu schimbare de geografie, daca este reala si totala. Adica daca omul s-a mutat cu arme si bagaje in noua experienta sau este inca setat pe frecventa experientei trecute: gandurile, emotiile sau energia de acolo.

Daca nu se muta cu totul in noua geografie, revenim in cea trecuta si exploram. De multe ori curiozitatea  si scoaterea la lumina a emotiilor trecute sunt suficiente.

Alteori, legaturile sunt mult mai puternice. Omul este indragostit bolnav de perspectiva prezenta. Vrea sa fie lasat in durerea lui, in nefericirea lui, in negativismul lui, in iluzia lui. 

Si atunci nu schimbarea de perspectiva este calea.


***
Pentru a face calatoria e bine sa castigam detasarea de trecut, de amintirile, emotiile si obiceiurile care ne tin pe loc. 

Apoi ne putem muta atentia si focusul catre parti ale vietii noastre de unde putem construi perspective si posibilitati noi, care sa ne hraneasca si sa ne creasca.

Am invatat si am ales viata in bun balans in loc de viata in echilibru static. Componenta dinamica este importanta. Status-quo-ul nu este compatibil cu firea umana. 

Schimbarea este esenta noastra. Jaloanele schimbarii bune sunt valorile noastre profunde iar farul calauzitor este scopul vietii noastre. Reperul absolut este esential.

Pentru a face calatoria vietii ai nevoie sa ramai cu picioarele pe pamant, puternic si clar.


“I am your friend reminding you how to live your life as a gift from God!”



Niciun comentariu: