marți, 8 ianuarie 2013

SHOW –OFF, OF, OF!


<< Daca in „Despre Elena in general” regimul spectacular al puterii se configura intru-catva  subsidiar (insa nicidecum marginal), ocultat fiind de debordanta „vivacitate” a ilustrei defuncte, acesta devine subiectul nodal al actualei expozitii a Marilenei Murariu, sugestiv intitulata „Show –off, of,of!”
In deja cunoscuta-i maniera echivoca pictorita se inspira din (si reediteaza pe panza) „inocente”programe televizate, axate pe spectacolul „pur” de varietati sau pe emisiuni cu „asumat” continut cultural-educativ, pentru a desconspira de fapt circul mediatic grotesc, subversiv intretinut de politicieni.
Titlurile unor lucrari se abat nesemnificativ de la original – fie acesta numele unor show-uri cunoscute (Plasa de stele, Duminica noaptea in familie), fie formulari „memorabile” ( Pe tocuri inalte..., Bunga-bunga) – altele sunt prelucrate doar cat sa sporeasca efectul parodiant al mesajului ( Te-mpui cu blondele, Zece si un sfert pentru Romania ). Toate sunt ferestre deschise catre o lume pe dos, colcaind de o fauna deconcertanta, in care recunoastem de-a valma oameni politici si de televiziune, „regizori” si „actori”, manipulatori si manipulati prinsi extatic intr-o invaluitoare plasa de stele si de interese.   
 Perversitatea agresiva a „sforarilor”,demersul lor viciat, sunt exprimate in plan formal -anatomic prin corporalitate dezlantuita  ori surplus epidermic. Pectorali si fesieri  proeminenti, ocheade si gesturi complice, hohotele si chicotelile protagonistilor sugereaza defularea violentei intr-un cadru controlat, decompresia prin exces.
Alaturarea socanta sau burlesca in acelasi cadru a unor politicieni „incompatibili”, asocierea dintre acestia si alti actanti aparent apolitici trimit la incalcitele ite ale manipularii, din stransoarea carora – pare a afirma pictorita – nu scapa nimeni. Cel putin asa se explica prezenta in expozitie a ilariantului autoportret in  dubla ipostaza de balerina ( M-a facut mama artista) – fabuloasa autoironie si parafraza a lumii duplicitare in care traim.
In ciuda notorietatii figurilor reprezentate, a prezentei  lor  „stralucitoare”, personajul cheie, cel care le reuneste invariabil de fiecare data , este si singurul anonim. Inspirat de chipul unui erou emblematic (autoportret) al artistului chinez Yue Minjun, impielitatul motociclist al Marilenei isi dezvaluie doar rictusul  larg si pometii  imbujorati de satisfactie. De satisfactia reusitei show-ului orchestrat.
                                                                                                   Marian Constantin >>



DUMINICA NOAPTEA IN FAMILIE 


BUNGA-BUNGA 


PE TOCURI INALTE 


PLASA DE "STELE" 


TE-MPUI CU BLONDELE 


ZECE S-UN SFERT PENTRU ROMANIA


M-A FACUT MAMA ARTISTA 


 **
Anul trecut, prin toamna tarziu, am iesit cu totii din birou, la indemnul lui Alex, ca sa vedem aceasta  curajoasa expozitie a doamnei Marilena Murariu

Expozitia a fost temporar gazduita la Muzeul Sutu, la statia de metrou Universitate, vis a vis de biserica Coltei.

Am intalnit-o pe artista chiar in sala de expozitie.
Impresionata prin firescul ei si prin accesul direct la esenta lucrurilor.

Mesajul era foarte simplu, clar:
ATI STAT CA FRAIERII LA TELEVIZOR SI IN TOT TIMPUL ASTA ATI FOST CONDUSI DE BORFASI SI DE CURVE... scuzati eufemismul. IMPARATUL ESTE GOL!!!

Desi nu impartasesc 100% aceasta viziune, am zambit amar in fata abordarii crude, directe si seci in fata curajoaselor panze Plasa de stele, Te-mpui cu blonedele, Bunga-Bunga...

Am considerat ca aceasta clar vedere si acest curaj ale doamnei Murariu merita promovate, dincolo de recenzia de lemn facuta de distinsul domn Marian Constantin. 

DESPRE ELENA, IN GENERAL artista mai vorbise cu un an in urma la Galeria Simeza


2 comentarii:

Anonim spunea...

conceptul 'asta rula pe la noi prin licee in anii '90 ...- ceva de genul raspuns la intrebarea "ce vrei sa te faci cand eshti mare?"... - raspunsul era generic,... "geniu"! "Teribilista Reprezentare_Motoristica" despre cine ne conduce - stii bine -.... ca' "modul" limbajului este determinat prin "blue-tooth", supravegherea este "audio-vizuala" asigurata de "companii" cu origini incerte {"securistice"! - "comuniste"! - ale unor vechi tovarashi care aveau de grija de afaceri cu "valize pline" si pe vremuri! ... evident produsul din imagine arata' acele cateva mii_de_kile_de_mediocritate - facute sa ne treaca shi noua vremea!{adica' sa traduc - "sa ia banii" cumva} {Lucian Morar}

Anonim spunea...

artista poate fi un fan "The Police", ... afisele arata ca a unor filme din anii '80 - "Robocop?!" - politzistul-'ala care dupa' ce a vandut curve in occidentul decadent salveaza-sub-o-noua infatzishare umanitatea... {L.M.}