miercuri, 8 mai 2013

Augmented personality


*
Traim sub acelasi cer dar avem orizonturi diferite.

Am auzit candva povestea fascinanta a unui om care isi pierduse vederea de la varsta de cativa ani. La maturitate a facut o operatie care i-a reparat nervul optic si i-a dat posibilitatea de a vedea din nou. Surpriza celor din jur a fost ca, desi "vedea", creierul lui nu putea "interpreta" nimic din informatiile pe care le primea pentru ca nu avea nicio reprezentare a imaginilor si nicio corelatie cu celelalte perceptii senzoriale si interpretari.

Drama lui a fost aceea de a nu vedea, in continuare, desi acum "vedea".

**
In primul rand, percepem diferit. De la Dumnezeu!

Pe langa inzestrarea originara, ne prezervam si ne cultivam simturile si simtirile diferit. Ne "asezam" mereu altfel in fata semnelor si impulsurilor din afara si rezonam in alte tonalitati de fiecare data. Cand suntem cu simturile curatite, senzatia este mai puternica si mai bogata.

In acelasi timp, mintea si sufletul nostru raporteaza mereu simtirea la o "biblioteca" de inregistrari si interpretari anterioare de a carei complexitate depinde amplitudinea undei pe care o genereaza.

Dezoltare personala este atunci cand "biblioteca" personala de informatii si interpretari capata dimensiune metropolitana, cu multe incaperi si devine "vizitabila" de multa lume.

Intelepciunea si implinirea vin atunci cand aceasta "metropolitana" este perfect integrata si adaptata, in bogatia si complexitatea ei, personalitatii noastre iar inteligenta rationala si sentimentala ne opereaza dezinvolt si creativ, fara bariere, cu toate aceste achizitii.

Se spunea despre Petru Culianu ca, in ultima parte a vietii lui, ajunsese la o asemenea eruditie si creativitate incat ar fi putut scrie fara oprire.




I.
Oamenii cu personalitati "augumentate" continuu sunt cel mai adesea vizitati, cautati si "cititi" de catre ceilalti. Vecinatea lor este placuta, genereaza stari si bucurii nebanuite pentru cei din jur.

Sunt oamenii pe care ii caut si eu adesea si alaturi de care petrec timp de calitate atunci cand am prilejul. Ma imbogatesc la randul meu din ceea ce ei radiaza in jur, din nuantele si sclipirile lor.

"Citesc" adesea si romane triste, absurde sau complicate... NU MA POT ABTINE!

Biblioteca internationala este cea mai incitanta pentru cultura mea originar rurala si sedentara. Atunci cand iei o "carte", intuiesti "folderul cultural" careia ii apartine si flavor-ul specific originar care cel mai adesea nu tradeaza.

In plus, mediile in care ii intalnesc pe acesti oameni presupun si o mare mobilitate intelectuala si un anumit nivel de cunoastere si impartasire a ideilor, conceptelor, valorilor.

Sunt locurile in care adesea intalnesc carti rare si puternice, destine asumate si libere.

II.
Augumentarea personala vine prin scoaterea mea din situatiile repetitive si monotone. Majoritatea learning-urilor personale pe care le am vin din "learning by doing".

Tentatia mea pentru confortul ieftin este mare, caz in care lenea mintii se instaleaza imediat.
Acum inca mai am puterea sa schimb atunci cand lucrurile se aseaza pagubos.
Cand nu am eu aceasta putere, Dumnezeu scutura scena si tulbura lucrurile spre mai buna asezare ulterioara. Cateodata trezirea este dureroasa.

III.
Ceea ce incerc sa fac cu copiii mei este sa stric ce scoala si societate incearca sa zideasca gresit. Personalitatile pornite stramb de mici mai pot fi "fracturate" intelectual si psihologic doar pana totul nu devine prea tarziu.

Imi sfatuiesc copiii ca atunci cand vad ca ceva nu este in regula, sa schimbe paradigma!! Regula celor doi pasi: PLEACA!

Dincolo de orice lectie formala, experientele de viata genereaza cea mai importanta invatare pentru copii. 

Calatoriile, evenimentele de si cu familia, cercetasia, mersul la biserica, lecturile, munca, greutatile vietii, esecurile, contactul cu alte medii si culturi sunt tot atatia profesori care ii invata pe copii ca viata este un mare dar si merita traita plenar si personal.






Niciun comentariu: