miercuri, 5 aprilie 2017

5 am thought 5 aprilie 2017 - Defragmentarea mintii. Lectia oglinzii.





Oamenii au nevoie de educatie. Copii si adulti.

Profesorii au nevoie de educatie. 
Cei mai multi dintre ei, insa, in loc de a genera invatare isi recita propria harta mentala. 
Vorbesc despre ei si limitarile lor. Isi desfasoara propriile convingeri si neputinte in loc de a invita la dezvoltare personala, emotionala, sociala si intelectuala. Cei care invata de la ei imprumuta sau, din ce in ce mai mult, refuza modelul.

Nu am vazut un singur om fara o nevoie educationala. Ma includ pe mine. 

Dar ce este mai trist si, in acelasi timp, mai generator de potential in societatea romaneasca este ca am vazut mult prea multe minti nepregatite. Gradina este nedestelenita si nepregatita pentru lucrare. Este nevoie de defragmentare a mintilor, de punere in ordine, de pregatire pentru explorare, plivire de prejudecati, frici si mai ales de mandrie. 

De multe ori am vazut romani frumosi dar de si mai multe ori am gasit romani fuduli, speriati, neincrezatori, cautand scurtaturi imorale, in reinterpretarea adevarului, cu teama in fata autoritatii de orice fel, lenesi, naivi, fortandu-si propria morala, in cautarea de miracole mercantile, nedezvoltati emotional, aroganti, traind in orizonturi geografice si de timp mici.

Propunerea mea este o scoala a OGLINZII. 

Intorcand catre oameni propriile cuvinte pentru ca EI sa si le auda, sa isi asculte propria muzica. Aratandu-le imaginile pe care mintile lor le proiecteaza. 
Invitandu-i sa isi simta, sa isi experimenteze propriile emotii proiectate inauntru lor sau catre oameni. Punandu-i in perspective diferite, din care pur si simplu sa gandeasca cu alte parti ale creierului.
Facandu-i sa gandeasca si de la capatul celalalt al relatiei.
Aratandu-le tabloul mare.

Atunci oamenii cresc. 
Singuri.
Pentru ca ei, defapt sunt INTREGI, au TOATE RESURSELE necesare sau si le pot dobandi si sunt CREATIVI. Asa i-a facut Dumnezeu. Nu au nicio nevoie sa ii repari tu sau sa ii inveti tu cum sa traiasca.

***
O fetita isi intreaba mama:
- Mama, ce este o tzoapa?
- O tzoapa este o femeie care se imbraca nepotrivit si nu isi da seama, care vorbeste cand nu trebuie si nu isi da seama, care este caraghioasa si nu isi da seama...
- Mama, iti dai seama ca poate si noi suntem tzoape si nu ne dam sema?!

Niciun comentariu: