sâmbătă, 25 mai 2013

RADACINI

STRA-STRA BUNICUL copiilor mei avusese cinci fete si un baiat. Isi construise un perete fals la o camera din casa si il imbracase cu un covor. Cand veneau rusii, isi ascundea fetele dupa perete.

Un alt stra-stra bunic, ION,  avea "naduf". Astm. Cand am aflat, am zambit. Mi-am amintit cum ii spuneam doctorului ca  "... Nuuu! Nu avem pe nimeni cu alergii in familie!". Am pornit apoi "in jos" si am inceput sa vad cum se rostogoleau alergiile de la tata la fiica apoi la fiica urmatoare apoi, cu salt de o generatie la Ana.
ION nu a murit de astm. A murit in 1936, neasteptat, in urma unui accident vascular cerebral, dupa ce jandarmii i-au arestat baiatul.
La un "fedeles", una din petrecerile de dinaintea nuntii, tanarul trasese cu pistolul in aer de bucurie. Pe vremea aceea aveau pistoale.
In patru, cinci ani cel mai probabil l-ar fi luat pe front si poate ar fi murit in lupra dar nu a fost sa fie asa. Baiatul lui EUGEN, cel cu pistolul, insa, a murit pe front.

Celalt stra-strabunic dinspre mama mea, Tudor, a fost si el pe front, dar nu a murit. A murit fratele lui. S-au intalnit in gara in Craiova. Unul pleca spre front, celalalt se intorcea din Ungaria spre casa cu o "misiune".
- Hai nene sa facem o poza ca cine stie cand ne mai intalnim!
Nu s-au mai intalnit. Pastram poza ca pe o pretioasa mostenire de familie.

Primul barbat al stra-stra-strabunicii copiilor mei a murit pe front in Primul razboi mondial. Nu stiu cum il chema. Pe ea o chema CALINA. S-a recastorit cu SMADU si au facut-o pe ELISAVETA.

Tot in Primul razboi a luptat si STEFAN, un alt stra-strabunic al copiilor mei. Le-a lasat mostenire stra-stranepotilor brevetul pe care l-a primit pentru merite in lupta de la Regele Ferdinand.

Incerc sa ii fac pe copii sa afle cat mai mult din trecutul familiei lor. Vreau sa aiba radacini.

Un comentariu:

Alin Stefanescu spunea...

Interesant! Aseara am fost la un botez in familie si am apucat sa mai stau de vorba cu bunica mea de 83 de ani. Si am intrebat-o de niste frati de-ai ei, cum au plecat dintre noi, despre strabunicul meu si multe alte amintiri dintr-o alta lume, demult apusa si totusi inca prezenta prin "ramurelele" stranepotilor. Insa nu stiu daca voi reusi sa le trezesc interesul pentru asemenea povesti adevarate si copiilor mei. Insa de incercat, incerc. :-)