sâmbătă, 4 mai 2013

Sambata lui Lazar

Sambata lui Lazar, inainte de Duminica Floriilor, este ultima zi in care se fac parastase in postul Pastelui. Biserica era plina de oameni care isi cinstesc memoria mortilor lor si cer iertare lui Dumnezeu pentru pacatele nespovedite de acestia.

Invierea lui Lazar este, inainte de orice, un fapt istoric, vazut si povestit de multime de oameni. Aceasta minunata intamplare are darul de a prefigura marea inviere a Mantuitorului.

Tot in Sambata lui Lazar oamenii merg sa ingrijeasca mormintele apropiatilor. Legatura de neam, cu mortii familiei, este indestructibila si da un rost pe termen lung oamenilor.

Rugaciunile noastre pentru cei care nu mai pot ei insisi sa se roage pentru iertarea propriilor pacate reprezinta singura nadejde a invierii lor in lumea dreptilor.

Rugaciunile celor ramasi si parastasele sunt singura cale pentru a mai ridica din iad sufletele cazute, ultima cale spre mantuirea lor.

Toate mormintele din cimitir erau ingrijite. Din loc in loc femei, barbati sau fete tinere cu cate o sapa, grebla, foarfeca de taiat florile sau cu galeti cu apa ingrijesc mormintele. Oamenii sunt mai linistiti, mai buni...

Nu am vazut niciun mormant neingrijit!
Datator de nadejde pentru poporul nostru.

*
In sambata urmatoare oamenii se ingrijesc de propriul suflet. Cei care s-au spovedit si incearca sa se impartaseasca in noaptea invierii tin un post mai aspru. Sunt oameni care nu mai mananca mancare si nu mai beau apa de joi noaptea pana dupa Inviere.

Ispitele sunt din ce in ce mai dure, dracii bantuie printre oameni si INCURCA. Nervi, certuri, agitatie... Cine are rabdare in ispita, primeste "cununa"!

*
- Ce faci Costel?
- Multumesc lui Dumnezeu, bine! Lumea ma intreaba " Cum te descurci? " Si eu le zic "Nu ma incurc ca sa nu fiu nevoit sa ma descurc!" 

Niciun comentariu: