joi, 16 februarie 2012

Greenfield





In Romania sunt in continuare multe constructii nefacute.

Lucrurile s-au mai "copt", oamenii s-au mai maturizat, s-au asezat, au invatat regulile "jocului" in 20 de ani... dar nu suficient.

Jucatorii mari... n-au intrat inca... Stau si se uita acum la noi cum stateau rusii si se uitau la polonezi peste Vistula, la portile Varsoviei. Au stat pana ce nemtii i-au nimicit pe toti cei care se revoltasera si pusesera mana pe arme pentru ca au aflat ca se apropie "eliberatorii". Apoi au intrat si ei, fara bataie de cap si au "eliberat" orasul cu pierderi minime.

Salturile de crestere fortata din cei 20 de ani au lasat sechele care acum isi dau la iveala simptome.

Criza, nechibzuinta, consumul necugetat, lipsa educatiei si a exercitiului banilor de generatii iar acum vanatorii institutionalizati de jucatori in afara regulilor sistemului si "braconierii" de  inocenti in afara turmei au lansat macelul dinozaurilor si al micilor rozatoare capitaliste.




Apoi, Marii Jucatori vor intra si ei in teren. Unii sunt deja instalati aici. Au masini de razboi performante, management desavarsit, "killeri" bine platiti - CEO, COO, CFO... , standarde si proceduri, guerilla marketing, strategii, bani, timp... tot timpul din lume.

Small businessurile nu vor avea sanse sa reziste, cei buni vor fi cumparati, autohtonii mari vor fi "anticorupti"... varianta pesimista.

Varianta optimista este cea care pleaca de la inteligenta istorica a romanilor in momente de criza si cand sunt sub asalt sau de la intelepciunea "sistemului" care intelege momentul istoric, se adapteaza si strange randurile interesului national.

Cu toate acestea, pentru cei inteligenti, creativi, care nu se concentreaza pe lupta pentru resursele aparente, exista multe zone de inovatie si de dezvoltare. Inovatia sociala, arhitectura umana, sinergiile dintre arta, afaceri, sociologie, comunicare umana, agricultura inteligenta... Zone virgine.

M-a intrebat un batran odata ce fac, cu ce ma ocup?
- Euro 26!
- Ce este aceasta?
- Un sistem pentru mobilitatea tinerilor?
- Adica ce?
I-am explicat constructia si esenta ei, in diferite feluri pana ce intr-un tarziu mi-a zis:
- Am inteles, chestii abstracte!

Proiectul meu abstract are 10 ani. Unul altul mai da tarcoale, adulmeca, maraie, incearca sa copieze, sa darame cate un pic...



Inovatie. Sinergii. Creativitate. Improvizatie... Marii Jucatori nu sunt aici, inca...

Dar constructia va rezista! Pentru ca este facuta cu oameni cu frica lui Dumnezeu! Daca nu, tot cu voia lui Dumnezeu vom face altceva. Pentru ca sunt atatea lucruri de facut in Romania!


Un comentariu:

Anonim spunea...

e o tema de gandire - evenimentele ca atare - merita comentate din perspectiva unui_doctor_de_tara, de altfel respectivii au lasat printre altele urme "senzationale" prin Cultura Romana - ... spre deosebire de amicii tai falsi gen Mihaies - care au trait_cultural_doar_actualitatea(L.M.)