marți, 27 decembrie 2016

Geografia privarii de somn




In timpul activitatii sale cotidiene, creierul produce beta-amyloid, o proteina care ii afecteaza functionarea. In timpul noptii, activitatea cerebrala este mai scazuta cu 40% si cantitatea de proteina produsa, de asemenea.
Beta-amyloid poate fi produsa in exces din cauza unei mutatii genetice si, odata instalata in creier, ea formeaza o proteina insolubila, care nu poate fi indepartata si care, se crede, duce la instalarea bolii Alzheimer.

David Holtzman, neurolog la Washington University, care a studiat aceasta proteina, a observat ca simpla refacere a calitatii somnului, eventual prin medicatie, reduce productia ei.

Deficienta de somn poate duce la intrarea intr-un cerc vicios cu consecinte importante asupra creierului:
Pe masura ce acumulam tot mai mult beta-amyloid somnul devine tot mai deficitar.
si
Lipsa somnului scade capacitatea creierului de a se curata de aceasta proteina. 

Problema somniferelor, sedative sau hipnotice, este ca somnul produs de ele nu are aceeasi amplenta energetica cu somnul natural. Procesele regenerative din timpul somnului indus nu sunt la fel de efective.
Nevoia de somnifere ramane insa pentru situatiile, multe, in care oamenii nu isi pot repara deficienta de somn prin alte metode naturale ( alimentatie, sport, eliminarea substantelor care perturba somnul, a deviceului electronice etc).
Exista o generatie noua de somnifere mult mai tintite, care se bazeaza pe blocarea efectelor oxicinei, substanta care are responsabilitatea mentinerii starii de veghe in organism. 
Aceasta este o decizie care recomand sa fie luata doar prin consultarea unui medic specializat in probleme de somn.

Deficienta de somn si memoria 

Ken Paller, profesor de psihologie la Northwestern University a studiat legatura dintre somn si capacitatea de a memora.
El le-a cerut subiectilor experimentului sau sa gaseasca locatia unui tablou pe ale carui detalii le ceruse sa le studieze cu o zi inainte. Tabloul avea in centrul lui o rata. Subiectii care au recunoscut mai repede locul au fost expusi in timpul noptii la sunete care imitau o rata. Aceasta ancora sonora a facut creierul sa rememoreze momentul contemplarii tabloului care avea i rata in el si au intarit memoria respectiva.

Concluzia este ca somnul contribuie si la intarirea memoriei prin reloarea amintirilor cresterea capacitatii de memorare. 

Am preluat majoritatea acestor informatii din 

Nevoia acestui articol vine din remaracrea unor probleme de somn pe care le au multi dintre clientii mei. Multi dintre ei considera ca este un lucru important dar nu este atat de grav ca o afectiune clar diagnosticata, de exemplu.
Sper ca acest articol ii va face sa isi schimbe parerea.

***
Intr-o dimineata la 7.30 eram cu unul dintre copii in Piata Rosetti de unde urma sa plece cu autocarulintr-o excursie. L-am suit in autocar si am oprit sa iau niste placinte cu dovleac pentru cafeaua de dimineata.
O tanara patisera mi-a pus obosita deja cateva pateuri intr-un pachet.
  • Cam devreme! De la ce ora sunteti aici?
  • CInci!
  • Dar va culcati devreme?
  • Aseara am ajuns acasa la 11!
Era distrusa!!
  • Cum rezistati?
  • Nu avem ce face!
Vara trecuta mergeam la o cofetarie foarte aproape de unde locuiam in mica localitate greceasca unde ne faceam vacanta. 
  • Maine dimineata am vrea sa venim sa luam niste prajituri. La ce ora deschideti?
  • Veniti, va asteptam!
  • La ce ora deschideti?
  • Puteti veni de la 4, ne-a zis zambind grecul.
Era afacere de familie, erau veseli, munceau dar se si bucurau de viata.

Doua situatii aparent similare.

Am inteles cat de mult conteaza atitudinea de pe care vine acelasi efort. 
Cat de importante sunt satisfactiile, emotiile care il insotesc!
Cat de importanta era demnitatea cu care isi facea munca grecul fata de umilinta unei femei prost platite. 
Cat de mult conta mediul placut in care lucra mica echipa de greci fata de incaperea cu pereti albi ai incaperii mici in care lucrau cele trei femei din Rosetti.

In coaching ii spunem geografia experientei.


Niciun comentariu: