joi, 4 aprilie 2013

NORME DE APLICARE








- Eli, spune-i lui tati ce ai facut tu astazi?
- Ce?
- Ce ai facut tu astazi cu Doina  in camera la Pavel?
- Nu ciu! Cu Doiina? ( pune accentul pe “i” si Doiina suna ca… nevasta lui Doi)

- … S-a inchis in camera la Pavel. Cu cheia!! A avut Doina o rabdare fantastica cu ea…
  Haide iubita lui Doiina, scoate cheia!”
“ Nu pot, mai Doiina, dureaza foarte mult!”
“Haide iubita, incet…”
-…A avut o rabdare fantastica! O jumatate de ora a durat. Elisabeta ( 3 ani ) nu s-a panicat deloc. Doina a iesit pe afara, a incercat sa deschida geamul…
“ Eli, haide buna, incearca sa ridici manerul”
“ Nu pot mai Doiina, e foarte gheu…”
“ Hai iubita, incearca…”
- … In cele din urma a reusit sa o convinga sa scoata cheia din broasca..
“ Hai iubita, incet… asa… Uite mana mea aici, pune cheia aici sub usa…”
- Cand a intrat… Elisabeta isi daduse cu parfumul lui frate-sau… ii colorase cu markerul pe birou… nu s-a plictisit deloc o jumatate de ora!

- Uite ASA am facut!! Striga si Elisabeta foarte mandra de povestea ei.
 Sare din pat , se repede la usa si incepe sa ne exemplifice cum a invartit cheia!

*
Statul Luxemburg are una din cele mai frumoase Legi pentru tineret. Secretarul lor de stat este matematician, la plecare, un tip cu o minte foarte organizata.
- Aveti una din cele mai bune legi pentru tineri. Politica voastra este un model de buna practica.
- Mmm… Tarile nordice...
- Tarile nordice sunt mult prea socialiste pentru gustul meu. Frigul si zapada ii obliga la solidaritate. Sunt modele care nu pot fi replicate in Spania, de exemplu.
( Sau in Romania,… gandesc. Dar nu exprim. M-a invatat o rusoaica: “ Sa nu te vaieti niciodata in fata unui occidental! Va da din cap dar va zice in mintea lui… Pai da, saracii de ei… Amaratii!“)

*
Romania s-a chinuit ani de-a randul sa faca o Lege a tineretului. Toata lumea dorea acest lucru.. Toate partidele, toate oengeurile. Cu toate astea nu s-a reusit. Cand, in cele din urma, s-a facut si s-a votat, s-a descoperit ca… nu avea “ NORME DE APLICARE”. Si atunci… prevederile ei au devenit “OPTIONALE”

Adica, de exemplu, fiecare consiliu local are indatorirea, prin LEGE, sa aloce un fond pentru activitati ale tinerilor din comunitate. Dar … pentru ca nu exista aceste NORME DE APLICARE … nu exista SANCTIUNE… totul devine OPTIONAL.

Nu cred ca este necesara o LEGE A TINERILOR asa cum nu cred ca avem nevoie de o lege a femeilor sau o lege a barbatului la 40 de ani. Dar faptul ca o initiativa asupra careia exista consens politic se blocheaza in NORMELE DE APLICARE este grav.

*
Pana acum o jumatate de an,  in proiectele europene tva-ul nu era “eligibil”. Adica nu se platea din banii Europei si nici din cofinantarea statului roman. Deci beneficiarul proiectului punea bani de la el, dupa care, facea o cerere de rambursare de tva.

Multa vreme nu a existat o procedura clara de restituire de tva pentru proiectele europene. O stangacie fireasca la inceput de drum, dar lucrurile s-au rezolvat si s-a construit un mecanism SIMPLU de rezolvare a problemei.

De asta toamna s-a hotarat ca tva-ul este ELIGIBIL. Bugetele au devenit mai mici pentru ca includeau si tva-ul dar se evita astfel o procedura suplimentara.

Cand beneficiarii proiectelor au venit dupa tva, li s-a spus, simplu, ca nu mai primesc tva inapoi pentru ca…
- ESTE ELIGIBIL!!
- Asta e… opriti din banii proiectului!
- Pai… NU PUTEM!
-?!
- Nu avem NORME DE APLICARE!!

De mai bine de o jumatate de an, o hotarare clara, simpla, are nevoie de cineva care sa spuna cum se aprinde lumina si pana atunci… stam pe intuneric.

*
La o onorabila adunare, un distins domn, fost ministru in anii ’90 spunea:

“ - Domnilor, va amintesc ca pe vremea mea am condus prin LEGE! Nu era nevoie de altcineva care sa vina sa spuna ca daca e lege... nu-i tocmeala.

NORMELE DE APLICARE a legii nu fac decat sa interpreteze in mod inutil intelegerea legii.

Ele reprezinta un mecanism pervers prin care BIROCRATUL isi perpetueaza si prelungeste PUTEREA.

Exista legi carora normele de aplicare le SCHIMBA TOTAL CONTINUTUL!!!

Sunt DE ACORD, daca insistati, si cu normele de aplicare. Dar atunci, NICIO LEGE SA NU PARASEASCA PARLAMENTUL FARA SA AIBA SI NORMELE DE APLICARE!!!”

*
Ca si Elisabeta, BIROCRATUL roman a ramas inchis in camera cu cheia pe dinauntru. Cu STAT CU TOT! Nu are, insa, afara, pe nimeni care sa aiba rabdarea lui Doiina. Si pana se gaseste cineva… STATUL este PRIZONIERUL birocratiei.

- La un moment dat, zicea Lavinia, nu ma gandeam decat sa te sun ca sa vii cu cineva sa spargem usa!



“The bureaucracy takes itself to be the ultimate purpose of the state.”  Karl Marx

Un comentariu:

Anonim spunea...

eu cred ca au fost prea multi ocupatzi sa' ne imbatraneasca', au apucat sa' lucreze astfel incat " sa' nu ne iasa' nimic" ... chiar si o lege "a tineretului" de genul acesta nu putea fi votata decat intr-un alt context! Ai vazut oameni solidari in fatza crizei? - nu ai vazut... nici eu nu am vazut - dar "am auzit expresii de genul " fa' pashi !" ... deci ashtia au fost OaMenii - educatzi - multzi "in sens creshtin" ...! ... hm ... {Lucian Morar}