marți, 2 aprilie 2013

CAND ESTE STATUL PUTERNIC


Romania este la inceputul unui proces important de recalibrare constitutionala. Intelegerea corecta a rolului STATULUI in viata noastra este premiza fundamentala pentru generarea unei CONSTITUTII vii, suple, in folosul oamului si nu deasupra lui.

Am recitit pasajele de mai jos din platforma conservatoare publicata de siteul inliniedreapta.net.

Sunt extrem de simple si concludente pentru nevoia noastra de stat.


*
De ce este nevoie de guvernare intr-o societate? 

Pentru APARARE si LEGE. Experienta umana arata ca organizarea, administrarea si exercitarea acestor functii trebuie realizate uniform si consecvent. De aceea cel mai potrivit loc in societate pentru desfasurarea lor este la nivel central. Altfel societatea se destrama.

Aceasta fiind ratiunea ultima a oricarei guvernari, raspunsul la intrebarea de mai sus defineste si rolul statului in societate: acela de a apara societatea de calamitati venite dinafara sau din interior si de a impune respectarea legii pentru toti si in acelasi mod

Acesta nu este statul MINIMAL, ci statul ESENTIAL. Fara o performanta adecvata in aceste doua domenii de responsabilitate, statul isi pierde dreptul la existenta. Odata cu el, societatea intra in dezagregare.

Pe de alta parte, un STAT PUTERNIC in aceste privinte este si unul suficient. Functionand cu succes in rolul de garant al pacii si justitiei, statul asigura conditiile absolut necesare pentru indivizi de a-si concentra energiile creatoare asupra sarcinii eterne a omului, de a lucra la realizarea propriei fericiri si la perfectionarea comunitatii. 

STATUL GARANTEAZA LIBERTATEA, iar individul este cel care o adanceste in folos propriu si cu roade pentru toti.

Omul este inzestrat de Dumnezeu cu drepturi naturale care nu pot fi revocate sau limitate in mod arbitrar de niciun presedinte, parlament, sau prim-ministru: la VIATA, LIBERTATE, PROPRIETATE. 

Aceasta inzestrare face sa dureze imboldul ce anima existenta tuturor oamenilor care au trait si vor trai: CAUTAREA FERICIRII. Atunci cum se raporteaza statul la fericirea umana? Ce este de preferat, sa se implice activ in construirea fericirii, sau mai degraba in intarirea sigurantei din jurul vietii, libertatii si proprietatii? BINEFACATOR sau PROTECTOR?

STATUL ASISTENTIAL incearca sa dicteze, schimbe sau influenteze comportamentul cetatenilor. El este un participant activ in treburile lor, folosindu-se de puterea sa legitima de constrangere pentru a determina felul in care traiesc, muncesc si se asociaza membrii societatii. 

Regimurile totalitare ale secolului douazeci au folosit forta bruta si teroarea pentru a impune un control strict asupra societatii. Statul asistential foloseste mijloace indirecte, preferand influentarea societatii prin manipularea de stimulente. Guvernul urmareste sa ajunga la rezultate sau forme de comportament care corespund intereselor elitelor conducatoare. Parghiile folosite cuprind masuri fiscale si de reglementare (adesea economica), cu scopul de a induce efecte urmarite in avans.

Consecinta acestui fel de dirijism, mascat prin intentia de a face bine, a fost descrisa de Alexis de Tocqueville in urma cu mai bine de un secol si jumatate, in avertismentul asupra soartei care ii asteapta pe cei ce se lasa ispititi de „marinimia” statului:



„Acesta se ingrijeste de linistea lor, le prevede si satisface necesitatile, le gestioneaza preocuparile principale, conduce industria, reglementeaza repartitia proprietatii si imparte mostenirile - ce mai ramine, decat sa ii crute de grija gandurilor si de toate problemele vietii? Vointa oamenilor nu este spulberata, ci inmuiata, garbovita si constant indrumata. Oamenii sunt rareori fortati sa actioneze, dar sunt in mod constant tinuti in frau. O astfel de putere nu distruge, dar impiedica existenta. Nu tiranizeaza, dar gatuieste, enerveaza, stinge si nauceste un popor, pana cand fiecare natiune este redusa la nimic altceva decat o turma de animale timide si harnice, al carei pastor este statul.”


*
SOLUTIA PENTRU UN STAT CU ADEVARAT PUTERNIC


Un executiv cu numai cinci ministere: 
APARARE
INTERNE
JUSTITIE
EXTERNE
si 
FINANTE

Acestea acopera atributele esentiale ale statului. 

O astfel de recalibrare necesita un timp, dar este perfect posibila pe parcursul unei generatii sau a trei guvernari consecutive din partea unei forte politice hotarate sa aduca statul In matca sa fireasca.


( Din documentul programatic:
o platformă de principii conservatoare")







Niciun comentariu: