luni, 22 aprilie 2013

Sfantul Gheorghe




Adrian Patrusca: Sfantul Gheorghe a preferat moartea decat sa-si tradeze credinta
(Evenimentul zilei )

In 23 aprilie, Biserica il praznuieste pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, exemplu de curaj al marturisirii credintei. Nici chinurile, nici tentatiile nu l-au putut clinti.

Sfantul Gheorghe a trait in vremea imparatului roman Diocletian (284 – 305). S-a nascut in Capadocia, intr-o familie de crestini. Tatal sau, Gherontie, slujise ca ofiter in Armenia. Dupa moartea acestuia, mama, Polihronia, isi duce copilul in Palestina, la Lida, locul ei de nastere, unde avea o mosie. Gheorghe creste aici, bucurandu-se de o educatie aleasa. Ca si tatal sau, imbratisează cariera armelor. Frumos si viteaz, el urca repede treptele ierarhiei, ajungand membru al gardei lui Diocletian si sef de corp de armata.

In 303, Diocletian lanseaza marea prigoana impotriva crestinilor. (continuare )


*In Sfantul Munte, Manastirea Zog
rafu este considerata "casa Sfantului Gheorghe". Ctitori romani, domnitori crestini si boieri patrioti au fost alaturi de manastire de-a lungul veacurilor. Acum este manastire bulgareasca.

Icoana Sfantului Gheorghe, daruita de Sfantul Stefan cel Mare manastirii este una din cele trei icoane facatoare de minuni care se gasesc in biserica manastirii. Mai este aici icoana pictata singura, cum spune legenda si icoana adusa pe mare si urcata de asin pana in fata manastirii. In poiana in care s-a oprit si a murit, Sfantul Stefan cel Mare a facut o bisericuta care se deschide spre inchinare la icoane in aceasta zi.

Mai mult, domnitorul roman a daruit manastirii steagul de lupta al Moldovei cu insemnele Sfantului Gheorghe. Un ziarist roman l-a furat din manastire undeva la inceputul secolului XX. Acum steagul se gaseste la Muzeul militar din Bucuresti.

Rugaciunea este, practic, neincetata in Zografu. Zi si noapte, slujbele se inlantuie una dupa alta. Limba de liturghisire este bulgara, probabil o slava veche... "Gospodi pomiluj!"... In miezonoptica rugaciunea merge la inima la fel de usor ca si in limba romana, sau ca rugaciunea in greaca veche de la Vatopedu...

A fost randuit sa ajung aici in preajma sarbatorii aducerii pe mare a icoanei Sfantului Gheorghe. Calugarii romani incep sa apara in aceasta zi aici, tacuti, din munte, din chilii sau din manastirile din jur.

- De ce ati venit aici? am intrebat pe un calugar roman.
- Pentru ca aici este casa Sfantului Gheorghe!






Niciun comentariu: