miercuri, 16 noiembrie 2011

Budapesta - Stanga si Dreapta!

Am descoperit surprins cateva randuri pe care le-am scris prin 2007 in una din vizitele mele in Budapesta... Desi nu este printre primele mele orase favorite, locul acesta este atat de "puternic" incat in cele cateva ore/zile de vecinatate ma imprima cu spiritul lui profund, imperial...




Budapesta 2007

Buda si Pesta sunt despartite de Dunare. In stanga Buda in dreapta Pesta. In Buda, pe stanga... Bastionul pescarilor este plin de turisti cu camere foto care, de acolo, surprind superba perspectiva panoramica a partii celeilalte a orasului.


Imi beau ceaiul impreuna cu Concha din Madrid si cu Joris din Belgia flamanda in cafeneaua Miro din apropiere. J ne povesteste despre studiile lui din in Marea Britanie in timp ce schimba SMS-uri cu mama sa care iesise pentru prima oara din tara, in Portugalia. Concha este director international de programe in guvernul local din Madrid si a calatorit in toata lumea.
- Simte-te ca in Barcelona, unde vei fi peste cateva zile! Miro este din partile acelea.
I-am zis ca acesta este mesajul filmului "Babel": “Un copil din Maroc impusca o turista americanca cu o pusca oferita unui marocan de un japonez.”= Globalizare. Am zambit cu totii.


Pe pajistea din apropiere, manifestanti cu steaguri ale Ungariei si inca unul pe care nu il stiu se indreapta in liniste spre tribuna din mijlocul parcului. Pe o taraba, insigne vechi si cateva carti. Uneia ii deslusesc titlul pentru ca mi se parea ceva cunoscut: Erdely – Ardeal. Reusesc sa gasesc pe cineva vorbitor de engleza, o familie de varsta a doua, pareau intelectuali, de clasa mijlocie, si ii intreb ce se intampla aici.

- Manifestam impotriva comunismului!
- Ce comunism? In China?
- Nu, aici, avem un guvern comunist!
- Aha! si cine organizeaza mitingul?
- Fortele de dreapta!
- Orban?
- Yes! FIDESZ! You know them?
- Yes! And I know what the comunism means, I’m from Romania! have a nice day!

Mi s-a parut ca s-au schimbat putin la fata dar poate mi s-a parut, doar!

I-am prins din urma pe prietenii mei si le-am povestit despre ce este vorba.

- Dar comunismul si socialismul nu sunt acelasi lucru! imi spune Concha!
- Da! In Ungaria socialistii au facut reforma!
Stiam ca are simpatii socialiste, ii da mana in Spania, la noi asta inseamna blasfemie.

Unul dn podurile peste Dunare era plin cu oameni cu umbrele verzi, verdele acela inchis al Ungariei. - ---- Este un performance, ne explica o ziarista, un fotograf spaniol a organizat totul si fotografiaza din elicopter.
Am coborat si ne-am uitat la oamenii care isi stransesera intre timp umbrelele si ieseau acum de pe pod. Tineri si nu numai, relaxati, simpatici. La cativa pasi mai incolo, alti cativa tineri coborau cu skate-ul pe balustrada metalica a unor scari in uralele unei multimi de gura casca adunate ad hoc.



Adevarat spectacol! Am traversat podul spre Pesta si ne-am inceput plimbarea pe strazile orasului. Budapesta este imperiala! Cand mergi in Viena ai sentimentul ca toata arhitectura orasului respira maretia imperiului, totul este monumental, te apasa. Acelasi sentiment il ai si in Budapesta, la o scara mai mica, insa!

Fiecare cladire are o arhitectura, un stil fara sa iasa distonant din peisajul general!

Este reconfortant sa te plimbi fara griji pe strazi pentru ca fiecare casa are ceva de spus. Trebuie doar sa asculti!

Artisti, restaurante, terase, pliante cu programe culturale peste tot, arata ca Budapesta este un oras cultural si asta poti respira la tot pasul...








Un comentariu:

Anonim spunea...

(incep sa cred) ca povestea ta din deceniul trecut a fost foarte interesanta - reamintesc ca de exemplu Cornel Nistorescu a exersat tehnica jurnalismului-reportaj de calatorie... e o cale spre succes!