joi, 21 martie 2013

Lectia africana

" Cand ai capul prea mare taie jumatate din el"
(proverb african)

Tarile batranei Europe fac eforturi mari si cheltuie bani multi pentru a reda copiilor legatura cu natura. Exista un model de scoala elvetiana in care elevii invata afara, in aer liber, cel putin o jumatate de zi, din prima clasa pana in ultima clasa de liceu.

Am intalnit in Germania, Belgia, Luxemburg programe extraordinare de ore in natura.

In apropiere de Namour am gasit un fost centru de observatie a arealului cinegetic, care acum capatase si valente educationale. Avea animatori, artisti, pe langa oamenii de stiinta, care tineau adevarate lectii despre natura... in aer liber. Copiii se jucau in apa, faceau focul, aveau "veceuri" in mijlocul naturii...

- Am cerut unor copii de clasa intai sa aduca o piatra din parau. Doar cinci au avut curaj. Seara, dupa ce toata ziua s-au jucat in padure, in aer liber, in apa, le-am cerut acelasi lucru. Doar unul nu a avut curaj!!
Copiii au aici toata libertatea. Pot participa la program sau NU. Avem copii care toata ziua stau si baga lemne in foc. Vin aici copii care pana atunci NU AU VAZUT NICIODATA O FLACARA!!
Toti copii, inclusiv cei din sate, sunt mai tot timpul in fata televizoarelor, computerelor, jocurilor.

Copilul european are capul plin de "realitati" virtuale. Societatile mature se chinuie acum sa "taie" jumatate pentru a face loc lumii reale.

*
In mijlocul unui imens parc din Germania, municiplaitatea plateste un instructor de tobe africane sa dea lectii in aer liber pentru a-i atrage pe oameni aici.

- In societatea noastra, sa te apleci in fata unui om scund inseamna batjocura. In Africa, dansul pigmeului inseamna ca te faci mic in fata celorlalti, respect, bunavointa...

Oamenii merg in cerc si canta in rtmul tobelor, se apleaca pe vine, mersul piticului se ridica si canta iar "MA TU SA..."

Michel imi povesteste despre nuvela pe care o scrie acum, fascinat de conceptul de "human zoo" popular in secolul nouasprezece si inceputul lui doazeci. La expozitia universala din 1900, europenii au adus un sat de pigmei pe care i-au pus in custi... ca sa ii protejeze. Neadaptati la clima si civilizatie, au murit!

Sentimentul de "natura impaiata", pusa in cusca pentru a fi aratata copiilor si omului urban nu poate fi evitat. La iesirea din parcul natural s-a construit de curand o imensa antena de televiziune...




Niciun comentariu: