marți, 19 martie 2013

Gross/Grande Region

Am intrebat-o pe doamna draguta din coordonarea secretariatului tehnic al Gross/Grande Region din Luxemburg:
- De fapt, care sunt problemele voastre? De ce nu merge? Exista bariere culturale?
- Ooo... Este foarte greu! De exemplu: Am mers in Metz. Francezii celebrau... in mod specific... Primul razboi mondial. Noi (germanii) avem o perspectiva diferita (zambeste). Ei ne-au cerut sa organizam impreuna o aniversare (zambeste iar). Le-am spus, ma rog, vom vedea, avem multe altele de facut acum...



Gross/Grande region contine doua landuri germane, regiunea Lorraine din Franta, Valonia belgiana si "german speaking" region plus Luxemburg.
Luxemburgul este la mijloc. Peste ei treceau si nemtii si francezii... dus intors.
Pe langa barierele culturale, exista obstacole politice. Fiecare vine din partide si familii politice diferite si asta le face dialogul foarte greu.
Incompatibilitatea de sistem este de asemenea importanta. Nemtii vin la intalnire cu toate puterile delegate catre land. Francezi... Sistemul lor este centralizat. La intalniri vin reprezentantii prefecturii, ai guvernului deci, ai regiunii, locali... Le este foarte greu sa vorbeasca pe aceeasi voce.
Si germanilor le este greu sa aiba aceeasi opinie land vs land.

Au inceput sa faca traininguri comune cu politistii. Au Schengen - au probleme comune. Cu legi diferite. Si cu atributii limitate de granitele administrative. Un politist francez a urmarit un infractor si l-a impuscat in Belgia. A fost o problema diplomatica. Pana unde pot merge politistii? Ce atributii, drepturi pot fi delegate politistilor vecini? "Nicuna!" spun francezii...

Oamenii locuiesc in Germania, lucreaza in Luxemburg, cumpara in Franta... Barierele au fost date jos! Problemele nu! Se fac programe Interregio, se mimeaza colaborarea...

In timpul asta otelul e cumparat de Mital, de indieni, ridiculizand uniunea europeana a otelului si carbunelui.

In ultima vreme am inteles minoritatea si fragilitatea civilizatiei europene, bazata pe morala crestina, dreptul roman si democratia greaca.

Numai Dumenze ne poate salva!


Un comentariu:

Unknown spunea...

1. Mittal nu cumpără oțel, ci mituiește politicieni pentru a-și elimina concurența. Cumpără facilități de producție pe care acum le închide și ulterior le va demola. Este prea scump să producă oțel în Europa, preferă să îl producă la sfert de preț sau mai jos, prin alte părți ale lumii, unde nu s-a auzit de salariu minim pe economie, ajutor de șomaj sau program de lucru de 8 ore.

2. Fragilitatea civilizației europene, sesizată foarte corect, pleacă tocmai de la abandonarea moralei creștine, a principiilor dreptului roman și ale democrației elene. Poate ne vom întâlni la o cafea să aprofundăm subiectul, sunt multe de spus despre fiecare aspect.

Da, numai Dumnezeu ne mai poate salva, dar nici măcar El nu ne bagă în traistă...