marți, 24 iulie 2018

DE CE MERG PE CARBUNI INCINSI? DESPRE LIMITELE UNIVERSULUI PERSONAL







I. 
"TEORIA U"

       In cartea Presence: Exploring Profound Change in People, Organisations and Society - Peter Senge, Otto Schramer  si inca doi autori dezvolta o noua teorie despre schimbare si invatare plecand de la nevoia autorilor de a intelege cum se petrec schimbarile colective profunde. 
       Autorii au intervievat 150 de lideri din domeniul stiintelor, social sau de business.

       In traducerea mea, Teoria U pe care Otto Scramer o dezvolta si care devine un curent cu foarte multi adepti, propune fiecaruia dintre noi sa exploreze frontierele si dincolo de frontierele universului personal, intr-o meta-stare de curiozitate si deschidere. Acum 2-3 ani i-am urmat, cred ca primul lui curs on-line, dupa care am descoperit cat de mult s-apropagat teoria lui in intreaga lume.
       Explorand frontierele universului nostru avem sansa de a intalni oameni si structuri radical diferite de noi, de a ne conecta cu reguli si obiceiuri care ne transced si de a ne provoca limitele, in felul acesta.
       "Civilizaitiile" aflate la limita universului nostru asteapta sa fie intalnite de pe aceasta frecventa de ne-judecare si curiozitate. Din aceasta stare, find cu toate simturile deschise, atenti la "semnale" si la ce "incearca sa se intample", ne vom exploda universul personal de intelegere si vom capata perspective fabuloase despre lume. Vom fi mai bogati si mai vii. 

       In felul acesta, Schramer ne spune ca ni se vor dezvolta 7 abilitati fundamentale de lidersip, nu vorbim despre ele aici, care ne vor creste capacitatea de a vedea, de a simti si de a realiza noi posibilitati. Dezvoltarea acestor capacități accesează un nivel mai profund de învățare, care este cheia creării unei schimbări care servește întregului - noua înșine, organizațiilor noastre și comunităților din care facem parte.

COMPLICAT?


***
II. 
CUM ISI EXTIND CEI MAI MULTI OAMENI UNIVERSUL?

       Oamenii care isi traiesc viata pe nivelurile neurologice de mediu si actiune, isi rezolva nevoia de varietate cu care au fost inzestrati din creatie prin calatorii in destinatii exotice, merg in Africa, in India sau fac calatorii culinare sau pe drumul vinului, cum imi place mie sa fac. 
       Cei care indraznesc sa isi acceseze nivelul de abilitati, incearca forme de "dezvoltare personala" mergand la traininguri, tot ca mine. Spun asta ca sa nu fiu excesiv de enervant si pentru ca, partial, ma regasesc, rar, in aceasta categorie. Daca ar fi sa fiu direct si radical, as spune ca acesta este un mod superficial de a ne exporta obiceiurile de acasa in medii geografice diferite si de a le largi pe alocuri si pe termen scurt.


***
III. 
CUM MI-AM EXTINS EU UNIVERSUL?

Am avut aceasta pornire de a merge la limitele sistemului meu de cunoastere inca de mic:
  • Eram singur, abandonat la tara la bunici si obisnuiam sa calatoresc mereu, ore in sir, dincolo de orizonturile mele geografice cunoscute.
  • In scoala am facut aceasta calatorie cu matematica, am studiat enorm, si cu literatura, am citit tot ce imi cadea in mana. Lumea mea era in continua crestere.
  • Am facut 9 luni de armata inainte de facultate, pentru a cunoaste nivelul zero al lucrurilor
  • Student fiind, am organizat conferinte cu oameni exceptionali, am luptat impotriva sistemului si am cunoscut mii si mii de oameni noi. Cunosteam mereu oameni noi.
  • Am condus o organizatie studenteasca apoi o organizatie a tuturor organizatiilor neguvernamentale si politice
  • Am fost consilierul unui Presedinte si al unui Guvernator de banca centrala, am lucrat pentru un Primi ministru
  • Am coordonat tarile Europei centrale si de Rasarit din bordul unei retele europene
  • Am facut afaceri, administratie, am lucrat in cercetare, academic ( scurt timp) si in mediul neguvernamental, am facut agricultura - prost.

***
IV. 
INCOMPLETITUDINEA ADEVARULUI OMENESC

       De ce spun toate astea? 
       Ce este important aici - una peste alta  ?! 
       Ce ramane la capatul acestor zbateri?

Stiu ca Teorema de incompletitudine a lui Kurt Godel apune ca, oricat ai merge de departe, orice sistem ai construi, exista un rezultat adevarat din afara lui la care nu poti ajunge cu ce ai inauntrul lui.

Am citit undeva o povestioara cu Parintele Cleopa care calatorea cu trenul pana nu stiu unde. Niste ofiteri militari care erau in compartiment cu el, dupa ce intai au incercat sa il ia peste picior, dupa ce au vazut ca este desptept si bun au schimbat registrul:
  • Da Parinte, dar intre timp, oamenii si-au facut rachete, au calatorit in cosmos...
  • Asa este, le-a raspuns parintele, si albina aiesit din stup si a crezut ca a descoperit lumea!!

V.
CE MA MINA, TOTUSI?

       Credinta mea este ca viata noastra nu este doar o paranteza intre doua raiuri. Ea are sens si asteapta sa fie explorata, implinita si mantuita. 
       Parintele Visarion calatorea imens. Iubea lucrurile si oamenii din orice cultura. Stia astronomie intr-un grad inalt de inteelgere. Si se bucura de tot si de toate cate ne fusesera oferite spre bucurie de catre Dumnezeu.

       Cred ca suntem facuti sa trecem in permanenta de limitele noastre, sa ne exploram limesurile imperiului cunoscut, sa crestem mereu, pastrandu-ne reperele fundamental umane si pe Dumnezeu. 

Dar sa nu stam locului. 
Este pariul meu. 
Sa ne schimbam mai repede decat lumea care oricum se schimba in continuu.

       Odata ce m-am angajat in dinamica asta, am descoperit formula de a trai 100 de ani. 
       Acum de Sfantul Ilie, am facut 49 de ani. 
       Psalmistul spune ca as mai avea vreo 20, plus sau minus... 
       Traind cu intensitate, de trei ori mai intens si mai profund acesti ani, ii voi spori in continut, ca si cum ar fi 50 sau mai mult. 

       ACEASTA ESTE FORMULA MEA DE A TRAI 100 DE ANI SAU MAI MULT.
       DE ACEEA MERG PE CARBUNI INCINSI.

Niciun comentariu: