luni, 12 martie 2012

Schizo

*
- Cum a ajuns lumea, imi spunea Alex! Acum douazecisi... de ani oamenii aveau limbaj dublu de frica "sistemului". Acum "political corectness" a creat schizofrenii lingvistice si atitudinale mult mai grave!

*
De fiecare data cand vorbesc cu amicul meu azer trebuie sa fac fata unui adevarat balet lingvistic. Imi este greu sa il "fixez", sa ii prind privirea, vorba, sa discutam direct, nedisimulat. Cu cartile pe masa putem sta numai dupa o abordare frontala, fara putinta de eschiva. Desi pragmatic, barbat, inteligent, dialogul direct cu el se intrevede doar ca punct terminus al unui proces indelung de "trust building", in care greseala nu isi are locul... Pana atunci, vanam atitudini, priviri, cuvinte printre vorbe...

*
Cu prietenii mei moldoveni am reusit greeu sa construim incredere si sa ocolim intelesurile multiple, vorbele "la jumatate", verificarile... Mediul cultural agresiv, de razboi, induce neincredere in orice relatie a lor, in fiece lucrare impreuna.

*
Aroganta austriecilor si a elvetienilor fata de amicii mei rasariteni i-a pierdut pe cei dintai.

Viktor, de exemplu, nu va invata niciodata limbajul dublu european. Am beneficiat totdeauna de transferul lui de incredere in ceea ce fac pentru "regiune" pentru ca nu am fost duplicitar niciodata in relatia cu el.

Diferenta dintre mine si W este ca, pe cand el vede in V un ucrainian mare care vine la intalniri cu trenul si vorbeste  prost engleza, eu stiu ca Victor este cercetator in fizica, la chitara canta dumnezeieste si este un fin cunoscator a tot ce inseamna nuanta politica in intreg spatiul exsovietic.

*
Zilele trecute discutam cu un roman intors de 10 ani din Canada. Si acum tresare cand se gandeste la momentele in care politia canadiana ii oprea masina pentru control.

Limbajul corect politic obsesiv, tabu-urile din referirile la minoritatile sexuale, relatiile matriarhale de familie setate pe protectia excesiva si prost inteleasa a femeii, considerarea drept "hartuire sexuala" a unei simple priviri, pseudo-emanciparea copiilor prin drepturi in raport cu parintii - tot atatea traume.

Aparenta liniste si "corectitudine" sociala ascundeau tot atatea "schizofrenii" sociale, masuri duble, lucruri pe care le spunem si lucruri pe care le gandim, ce spunem in oras si ce spunem acasa, cu lumina stinsa...



*
Raman fidel credintei mele ca doar o piata libera a ideilor poate construi un echilibru social sanatos.



2 comentarii:

Anonim spunea...

important este sa crezi in miracole ...cele ale stiintei - sunt cele mai accesibile!... Ha! Ha! (Luci. M.)

m spunea...

Stiinta nu opereaza cu miracole. "Obiectele" din interiorul unei teorii stiintitfice presupun aproximari pana la nivelul de intelegere si acceptanta umana. Aceasta aproximare distruge "vraja nepatrunsului ascuns".

Nu ai sa vezi niciodata o problema de fizica mecanica in felul acesta:

" Un obiect se deplaseaza cu viteza V intre doua puncte A si B. La un moment dat, obiectul se transforma intr-un car cu flori si copii... :) "

Altfel, eu nu stiu nicio minune a stiintei. Ea este doar UTILA omului.