joi, 7 august 2014

Cunoasterea spontana. Blink

DESPRE Primul nivel de cunoastere sau ce se intampla in spatele primei impresii, in primele 2 sec dupa contactul vizual/auditiv.

Este acea reactie care deschide in creierul uman un prim nivel de analiza, cel mai adesea inconstienta.

Este vorba de acel creier care proceseaza si raspunde la stimuli automat, dincolo de constientul rational. Si cea mai mare parte a zilei suntem pe acest pilot automat.

Dezvoltare personala inseamna sa aducem cat mai mult din aceasta zona de automatism in sfera rationalitatii, constienta si controlabila.

In aceasta categorie intra:
"Este ceva care nu imi place la el/ea, dar nu im dau seama ce"
sau
"M-a cucerit de la prima vedere!"


Malcolm Gladwell incearca in "Blink" sa arate cum ne putem imbunatati acest prim filtru de gandire si cum putem intelege mai bine care sunt mecanismele care genereaza "prima impresie".

Tot aici putem vedea ca analiza si decizia spontana functioneaza adesea mai bine in cazurile complexe, mai complicate, cand am fi tentati sa credem ca, dimpotriva, informatiile multe si analiza indelungata ar fi avantaje.

**
Dincolo de  a fi corecta sau nu, aceasta prima cunoastere este relevanta pentru valorile, judecatile si prejudecatile pe care le avem constient sau inconstient si cu care informatia primara intra prima data in contact.

O prima impresie asupra unei persoane, obiect sau a unei situatii poate fi gresita sau corecta... nerelevant. Ea este, insa, edificatoare pentru filtrele pe care experientele anterioare, mediile pe care le-am strabatut, cel cultural, familial, formal educational etc. ni le-au inradacinat, constient sau inconstient, in creierul nostru, cu consecinte in modul in care privim, intelegem si acceptam lumea si viata.

Totul grevat, bineinteles, pe neurochimia mostenita sau cea spontana - a zilei, a momentului.

Majoritatea testarilor psihologice din Romania sunt autoevaluative. Folosesc, intr-adevar, chei ascunse si verificari multiple care pot da raspunsuri dincolo de cele constiente. Dar, oricum, tot o singura sursa de informatie au si ea tine in principal de alegerea subiectului cercetat.

Psihologii americani folosesc camere de filmat care urmaresc privirea asociata raspunsului, senzori de temperatura, transpiratie sau puls care dau informatie suplimentara complementara si relevanta.

Testele de Asociere Implicita (TAI) pot arata ca o persoana completeaza mai repede un test in care trebuie sa puna cuvinte intr-o coloana in care barbat este asociat cu cariera si in alta in care femeie este asociat cu gospodarie decat daca aceleasi cuvinte ar fi puse in coloanele barbat asociat cu gospodarie si femeie cu cariera. DE CE? Este un tip de analiza care poate da raspunsuri mai fidele decat raspunsuri la un chestionar.

***
Relevanta si cu putere de parabola este povestea Filarmonicii din Munchen si a concursului pentru un post de suflator la instrumentul numit corn.

Din cauza prezentei in competitie a fiului unui personaj important din filarmonica, toti concurentii au cantat in spatele unui paravan, pentru a nu fi recunoscuti.

Castigatorul detasat a fost o femeie si a fost aleasa fara dubii chiar de catre dirijorul orchestrei, Sergiu Celibidachi. Acesta chiar a refuzat sa ii mai asculte pe concurentii care urmau sa fie audiati dupa ea.

In momentul in care a vazut ca era o femeie... si tot ce a urmat dupa... a fost o intreaga lupta in incercarea de a o indeparta din orchestra pentru ca, nu-i asa, cornul nu este un instrument potrivit pentru o femeie.

Scurtcircuitarea primei impresii a scos din ecuatia decizionala un filtru care tine strict de o pre-judecata care produce consecinte, cel mai adesea, inconstient, pritr-un automatism neperceput rational.

Marile orchestre ale lumii folosesc acest model mai obiectiv de audiere far contact vizual. Gladwell spune ca astfel "NU ASCULTAM CU OCHII". Aceasta a facut ca prezenta femeilor sa fie din ce in ce mai numeroasa, chiar si pe posturi pentru care se credea ca barbatii sunt mai inzestrati natural.

****
Mi se intampla adesea sa am o prima impresie care nu coincide cu analiza logica ulterioara. Interesant ar fi de decriptat ce a stat la baza acelei alegeri si care sunt resorturile interioare care au genrat-o.

Mi s-a spus odata neinspirat ca sunt misogin. Am inteles ca era vorba despre o intelegere partiala a conceptului. Cu siguranta, insa, creierul meu primar percepe si emite raspunsuri diferite in functie de genul interlocutorului.

In cele mai multe cazuri, consider ca ar fi si trist sa fie altfel. In unele cazuri, insa, am inceput sa ma cercetez mai atent.

P.S.

Si DA, HAINA IL FACE PE OM!

Felul in care suntem imbracati, tunsi, aranjati, atitudinea pe care o afisam, toate acestea concura la o prima impresie care poate da un anume tip de energie economiei relatiei care va urma.




Un comentariu:

Anonim spunea...

Etern Feminin. De neocolit. Cel mai important om in orchestra era "prima_vioara'...", de gen feminin. Al doilea ar fi tobarul care tzine ritmul. Pe locul 3 era si Ceausescu ... in lume,... dar de el ne aducem aminte deseori pe soptite, "ca un respectiv cu nume schimbat"! ... iar F.e.M.e.I.a va veni si altadata' cu banii - marea afacere care va face "orice maimutza' " evoluata', sa arate mai bine ... imbracata', decat dezbracata!?!... In rest "Hai Arsenal!" ca de altzii ne-am plictisit draga Mugur sa'i vedem "ospatari" la mesele altora. {Luci Morar}