miercuri, 3 septembrie 2014

Elefantul roz care va suna la usa!


- Nu mai inteleg nimic!

Aud din ce in ce mai des acest lucru.
Nu este decat o proiectie la nivel personal a conceptului irationalitatii pietelor.
“Pietelor” de orice natura, inclusiv iarmarocul politic.

Intr-un mediu liber, nedistorsionat de interventie si frictiuni, “mana nevazuta” a lui Adam Smith, puterea arbitrajului face ca la sfarsitul zilei tabloul general sa fie unul rational si echilibrat. Indiferent de cate greseli s-au facut pe parcurs.

Sunt un iubitor al teoriilor lui Ludwig von Mises si deci un nostalgic al pietei libere care isi selecteaza singura valorile, intr-un firesc lasat de Dumnezeu. Inclusiv valorile morale. Ele nu transced pietei ci se aseaza firesc deasupra dar nu conditioneaza ci vin natural.


**

In 2008 intr-o conferinta la BNR l-am intrebat ingrijorat pe dl. Mugur Isarescu daca acesta este momentul in care pietele esueaza si ele vor lasa locul interventiei keynsiene a statului.

Eram convins ca si acum ca nu lipsa reglementarii ci, din contra, interventia statului distorsionase procesele pietei. Hotul striga hotul! La vremea aceea nu banuiam ca nu numai Keynes ci si Marx urma sa fie dezgropat si spalat de catre teoriticieni frustrati ai economiei de laborator sau de intelectuali socialisti, francezi si nu numai.

Am inteles atunci ca era doar prea tarziu sa mai lasi pietele libere in totalitate, la indemana marilor misstificatori ci ca trebuia gasita o solutie mixta. Era prea tarziu, de exemplu, sa mai speri ca o politica total libera a cursului de schimb al monedei nationale va duce la un echilibru sanatos, atata timp cat “piata” este pandita pe la colturi de jucatori puternici, fara morala, si care au ridicat speculatia la rang de principiu prim in afaceri.


**

Nu ma grabesc sa spun acum nici ca economia rationala trebuie sa lase locul economiei comportamentale in studierea  mecanismelor pietei. Si aici inteleg economia ca fiind gestionarea resurselor limitate, de orice natura, definitie pe care eu o imprumut de la prietenul Ioanid Rosu, profesor de economie la HEC.

Cu sigruanta, insa, paradigma rationala in care vedeam viata mie mi s-a schimbat major.
Am inteles aceasta citindu-l pe Nassim Taleb, Daniel Kahneman, Malcolm Gladwell, Dan Arriely, Steven Levittt sau John List.
Ei m-au ajutat nu sa inteleg neintelesul ci sa invat sa convietuiesc cu el.  Sa il integrez.

Lebada Neagra, fenomenul neprevazut cu impact devastator din viata noastra nu mai este doar un subiect literar.

Perspectiva unui razboi, de exemplu, nu mai este doar un scenariu improbabil ci o ipoteza de lucru pentru multe scenarii.


**

DE CE?

De ce au intrat rusii in Ucraina?
De ce actorii mari europeni tac complice?
De ce se infiinteaza in 2014 un stat islamic?
De ce Obama tace?
De ce Victor Orban sta in loja cu Putin si cu Merkel … la campionatul mondial de fotbal?
De ce politica romaneasca a ultimului an are evolutii greu de inteles?
De ce se retrage Diaconescu, apoi revine si o sustine pe Udrea? (Who the fuck is Elena Udrea?)
De ce Romania nu isi dezvolta infrastructura?
De ce o tara cu mare potential agrar importa alimente?
DE ce moare industria veche romaneasca?

Singurul meu raspuns este ca trebuie schimbata intrebarea. DE CE? nu mai are o utilitate atat de mare. Nu il putem folosi decat pentru intelegerea limitata a unui tip de cauze.

A ramane cantonat si paralizat in scenarii conspirationiste este lipsit de sens.
Pur si simplu lucrurile sunt asa cum sunt.
Ce este in capul lui Putin, Obama, Merkel sau al lui Ponta, e bine de stiut sau de intuit. Dar sa intelegem, mai departe, care sunt mecanismele care ii fac sa gandeasca si sa actioneze asa este pierdere de timp.

Mai important este  acum sa intuim trendurile mari ale lumii, care sunt curentii economici, sociali, politici care se formeaza peantru a avea timp sa ne pozitionam, sa ne dam la o parte din calea suvoiului.



**



Neasteptatul si ilogicul devin realitati ale vietii noastre cotidiene.

Perplexitatea in fata unui elefant roz care iti suna la usa intr-o dimineata nu mai este o solutie. Il luam frumos pe elefant de trompa... doi pasi de dans la stanga… unul la dreapta… trecem frumos pe langa el si mergem mai departe spre serviciu.

De fapt, hai sa fim seriosi, in acel loc groaznic in care ne petrecem cea mai mare parte a zilei se intampla lucruri mult mai absurde decat un elefant roz care ne suna dimineata la usa.

Acesta cel putin este dragut, iar rozul este linistitor. In timpul acesta FNI vegheaza!

Niciun comentariu: