joi, 6 iunie 2013

Principiile. Principele. IV. Next decade



Citesc “Urmatorul deceniu” al lui George Friedman incercand sa inteleg in primul rand  “filozofia” lidersipului mare si pragmatismul american in zbaterea lui de a ramane aproape de principiile generoase ale parintilor fondatori si de a raspunde, in acelasi timp, noilor provocari globale.

Pentru Friedman, SUA trebuie sa se impace cu statutul lor de imperiu fara voie si sa isi exercite lidersipul intelept si fara complexe, actionand fara scrupule, in afara regulilor, incalcandu-le atunci cand… trebuie sa apere principiile.
 “Regulile nu sunt neaparat sfinte, dar principiile sunt”, il citeaza el pe  Roosvelt.

Unul din cei mai respectati si vizionari lideri americani, Ronald Reagan a trecut prin scandaluri enorme legate de inarmarea Iranului si afganilor pentru a se opune rusilor. Tot el, ii inarmase pe nicaraguani ocolind interdictia senatului prin intermediul statului Israel pe care i-a convins sa exporte arme in Iran si sa trimita banii castigati catre Nicaragua.
Reagan a rezistat scandalului datorita imaginii lui de om onest. Nimeni nu putea spune ca Reagan nu are principii.

“Nu putem sa ne prefacem nevinovati peste ocean, intr-o lume lipsita de inocenta”, este ce i se pare relevant lui Friedman din spusele lui Ronald Reagan.

“ Este necesar ca un principe care doreste sa isi pastreze locul sa invete cum sa nu fie bun si sa se foloseasca, sau nu de aceasta stiinta, dupa caz” conchide George Friedman in preambulul cartii lui, citandu-l pe Machiaveli.

Niciun comentariu: