vineri, 15 februarie 2013

Statul care nu se poate

Imi spune Andrei acum cateva zile:
"- America este tara tuturor posibilitatilor si a niciunei oportunitati. Ai toate libertatile de miscare antreprenoriala dar nu prea mai sunt oportunitati. S-au luat toate. 
Romania este tara cu o multime de oportunitati dar cu nicio posibilitate."

Statul se dezvolta tumoral.

Creaza o disfunctie printr-o reglementare apoi o indreapta creaind alta care, la randul ei, dezvolta alte anomalii si apoi facem o institutie de control careia ii trebuie o lege de organizare care vine cu erorile ei si apoi facem o reorganizare...

Aproape la orice tip de initiativa inovatoare statul gaseste mecanisme de blocare. Functionarul este timorat si descurajat in orice demers care iese din obisnuinte.

Ludwig von Mises a surprins magistral aceste posibile degrardari ale statului inca din 1944 in lucrarea sa BIROCRATIA, care poate fi citita aici pe siteul mises.ro.

Singura functionalitate pe care o mai are statul este aceea de a pedepsi.  De exemplu...

"A 5-year-old girl was suspended from school earlier this week after she made what the school called a “terrorist threat.” (articol)





STATUL DADACA, la randul lui, pe langa pedeapsa, "are grija" de cetatenii lui si stie mai bine ce este bine si ce este rau pentru ei.

Simplificarea statului si intarirea lui prin atributii precise este obligatorie si urgenta.

Uniunea Europeana trebuie, la randul ei, inainte de a cere statelor sa renunte la unele din atributile lor nationale, sa isi revizuiasca prin micsorare ariile de interventie si de control.

Supraponderalitatea birocratiei inseamna o imensa amenintare pentru liberatea individuala.



Niciun comentariu: