luni, 19 martie 2018

REPROSURILE! Alte SEMNE ALE DESPARTIRII si .. … de ce ofer sedinte gratis de coaching pentru cupluri.






CAPITOLUL 1 
Seara obisnuita in familie

     Era o seara obisnuita in care fiecare isi aduna gandurile si emotiile de peste tot, de pe unde si le purtase toata ziua. Impreuna sunt o familie frumoasa si cu legaturi profunde. Lucrurile au fost intotdeauna vii intre ei. Oboseala, insa, isi spune uneori cuvantul. Iar atunci cand se aduna perioade mai mari de tensiune, in care ei nu reusesc sa si faca la timp reglajele, “calaretii toxici”  ai lui Gottman fac prapad printre ei. 
     Asa stateau lucrurile si atunci. El intra discret in living, preocupat de cele cateva lucruri care se petrecusera cu intensitate in viata lui in timpul zilei. Simtise repede ca astatzi nu era unul din acele momente "smooth"- cum ii place sa le numeasca, si a trecut repede peste nevoia lui de a impartasi experientele si de a-si lua confirmarile de la sotia lui. 
     Ea fusese dintotdeauna mai limpede si mai dezvoltata emotional decat el. Simplul fapt de a-l asculta si de a-i spune acel “Bravo tati!”… ii dadeau aripi. Si mai erau acele perspective minunate ale ei, unghiurile din care ea se uita la oameni si la actiunile lor!! Era mereu surprins de ele, de multe ori nici nu le banuia, si asta ii aducea acea privire minunata asupra vietii, SURPRIZA. 
     Dar nu in seara asta!


***
CAPITOLUL 2 
Prietenia dintre SOTIE si aproape AMANTA

In seara aceea, ea vorbea la telefon cu fosta sa sefa de cabinet:
     - Ti-am tradus toate articolele pentru versiunea franceza de site! Am rasfoit toata seara la ele si Mihai m-a ajutat si el, cu franceza lui de clasa a sasea…   
     Sotia lui, Mara, era prietena foarte buna cu Ioana, omul care candva ii stiuse toate secretele, partenerul fidel si nedespartit cu care candva ajunsese sa imparta totul: aerul, agenda, emotiile negative… mai putin intimitatea sexuala. 
     Acum ar fi fost si greu sa faca asta, pentru ca, intre timp, relatia lor profesionala se terminase dupa ce trecuse printr-un fel inalt de exasperare - aproape ca nu se mai suportau reciproc. Cand era nervos, o striga Mara, ca pe sotia lui, iar Ioana se purta cu el de parca tocmai se daduse jos din patul lui si isi aprinsese o tigara inainte sa faca dus… Il contesta, ii intorcea acel “de ce?”, atunci cand doar trebuia sa faca simplu ce ii cerea el… 
     Ii mai suna in urechi si ce ii strigase, nervoasa candva, Mara (Mara este sotia lui, sa nu le incurcati) despre ce ii spusese ei candva, soptit, Ioana, ca sa nu le auda el (Ioana este sefa lui de cabinet, sa nu le incurcati, chiar daca ea era intr-o confuzie grava de rol):
“… CUM IL SUPORTI?!”
     Ele erau prietene. El era cel impartit intre ele, cel "suportat".     
     El se eliberase de relatia asta bolnava dar, surpriza, ele ramasesera prietene!! Acum sotia lui ii traducea articolele pentru site-ul ei de cacat, in versiunea franceza. El facuse asta ca semn de respect major pentru sotia lui; EL statuse langa ea, sa o ajute sa termine ceea ce EA isi luase pe cap singura si acum o chinuia infiorator. 
Si ea ce facea?! 
“… M-A AJUTAT SI MIHAI, CU FRANCEZA LUI DE CLASA A SASEA….”


***
Capitolul 3
Cearta. REPROSURILE!! Care este problema ta ?!

-  Mara, te-am rugat sa nu ma expui in felul asta! Ma simt groaznic! (Reusise cu greu sa nu ii zica Ioana). Ai putea sa nu mai faci asta, te rog?!
-  Nu inteleg care este problema ta?!
-  Problema mea este ca mereu si mereu ma expui in fata tuturor celor care au tupeul sa se poarte cu mine ca si cum tocmai m-au gasit in camara lor cu castraveti murati.
-  Exagerezi, nu am vrut decat sa fiu draguta cu ea, si ea ne-a ajutat alta data.
-  Nu, Ioana, tu niciodata nu reusesti sa te controlezi!! Ti-am zis de 1000 de ori! Nu ii mai povesti din viata noastra privata. Esti ca o fetita de 12 ani care se entuziasmeaza de fiecare data cand oamenii mari o iau in seama.
-  Poate ca este doar MANDRIA ta de mascul alpha! Esti dominant si agresiv uneori.
-  Respecta-mi intimitatea! Atat! Si apoi pot sa fiu si hamsterul gama, daca trebuie.
-  Exagerezi!!


***

Capitolul 4 
MILITIANUL cu nevasta lui

Recunosc, introducerea este cam lunga, dar nu m-am putut abtine!! POVESTEA este adesea mult mai captivanta decat INVATAMANTUL din spatele ei. ACTIUNEA pe care ar trebui sa o dezvoltam dupa… ramane de multe ori doar intentie. 
Retinem doar povestea, melodia, ca in bancul cu MILITIANUL care se barbierea in baie si fredona o melodie simpla: 

      • La la lala laaaa laaaa…
      • Ce canti draga acolo?
      • Ne-au invatat astia tabla inmultirii pe o melodie, ca sa o tinem minte, da’ eu tot am uitat cuvintele…

***

Capitolul 5
Ce spune COACHINGUL DE RELATIE despre asta?

Asadar:
     REPROSUL este TOXIC, arde, distruge relatia. 
     Fac aici distinctia intre REPROS si NEMULTUMIRE
     Intr-un cuplu, in permanenta exista o nemultumire sau alta fata de persoana cu care traiesti. 

     NEMULTUMIREA este indreptata asupra unei ACTIUNI sau COMPORTAMENT specific:
“ Ma simt …(groaznic)… pentru ca tu …(ma expui)…  mi-as dori sa … (nu mai faci asta)…”

in contrast,

     REPROSUL 
- adesea porneste cu o genralizare: TOTDEAUNA, NICODATA
- contine sentimente si pareri NEGATIVE despre caracterul sau personalitatea celuilalt
Niciodata nu reusesti sa te controlezi! Esti ca o fetita de 12 ani (imatura) care se entuziasmeaza de fiecare data cand oamenii mari o iau in seama” (wow!).

     De multe ori, o simpla expresie poate exploda o nemultumire intr-un repros:
- care este problema?!
- nu inteleg de ce te enervezi?!
- ce este in neregula cu tine?!

EXEMPLE:
     NEMULTUMIRE:
Sunt foarte suparata ca ai lasat usa descisa aseara si a intrat cainele cu labutele murdare si s-a suit pe canapea. Cum facem sa nu se mai intample asta?!
     REPROS:
M-am saturat sa verific mereu usa dupa tine, pentru ca tu nu esti in stare sa ai grija de tine si de cainele tau.

     NEMULTUMIRE:
Mi-as fi dorit sa imi spui ca intarzii la intalnire pentru ca in ora aceea puteam sa imi iau copilul de la gradinita. Asa a asteptat o ora, pentru ca sotia mea nu a putut sa il ia.
     REPROS:
Daca esti in stare sa avem o relatie colegiala, invata sa iti tii promisiunea si sa fii punctual, niciodata nu iti tii cuvantul!


Capitolul 6
Sa nu disperam!!!

     Reprosurile sunt frecvente intr-o relatie de cuplu sau de afaceri si asta nu inseamana, neaparat, ca ele prevestesc un divort!!
     Mai grav este cand devin frecvente, pentru ca asta pregateste si introduce alte COMPORTAMENTE TOXICE… despre care vom vorbi mai tarziu.
     Pentru a intelege intreg contextul acestor toxicitati, cititi si articolul precedent, 

Primele semne ale despartirii. Inceputul agresiv



OFERTA MEA RAMANE VALABILA:
    
    Raman consecvent si cu oferta mea de coaching de relatie pentru cupluri sau parteneri de afaceri sau doar de lucru, care vor sa isi imbunatateasca nivelul de relatie - ca sa vorbesc in limbaj de lemn :).


    Ce trebuie sa faci? Doar sa lasi un mesaj, aici sau in privat, in care sa spui doar
 "we are in!" 
Si apoi eu va voi contacta si vom descoperi impreuna... in ce sunteti!! :)


Un comentariu:

m spunea...

Eram in Munchen intr-un curs extraordinar, cursant alaturi de coachi de echipa, de sisteme cum ne placea noua sa spunem, din toata lumea. Cursul era tinut de doua trainere de exceptie, care lucrasera la randul lor cu echipe mari, in toata lumea.
Cu totii eram concentrati pe dobandirea acelui "Mastery Level" in lucru cu companiile, cu echipele de profesionisti.
La un moment dat, una dintre trainere s-a oprit, a facut o pauza, s-a uitat la noi si a intrebat:
" - Cine dintre voi lucreaza si cu cupluri?".
PAUZA.
Nu lucra nimeni cu cupluri!
Toti lucram cu companii. Aveam alte ambitii.
Ele s-au oprit, s-au uitat una la alta si apoi au inceput sa povesteasca cat de mult a insemnat pentru ele sa lucreze cu cupluri. Eram socati cu totii!!

In ultima vrerme am inceput sa lucrez cu cupluri. Este PUTERNIC. Invatarea mea este extraordinara. Impactul este fabulos.
DE ACEEA FAC COACHING DE RELATIE!!
Ma intrebau prietenii dece?
DE ASTA!!