joi, 15 martie 2018

PRIMELE SEMNE ALE DESPARTIRII! INCEPUTUL AGRESIV




Si de ce OFER sesiuni FREE de coaching pentru cupluri sau pentru relatii de business, de serviciu?!

     Daca ii priveai de pe margine erau un cuplu ca oricare altul care are o discutie la o cafea. Gesturile si mimca fetei le tradau, insa, o tensiune controlata in spatele careia puteai banui ca discutia lor era mult mai intensa. De fapt, erau chiar doua discutii pentru ca fiecare avea propriul lui discurs, oarecum independent de raspunsurile celuilalt: 

EL:    - Totdeauna vorbesti despre problemele tale! De cate ori cineva iti povesteste ceva neplacut, tu cauti in biblioteca ta de amintiri si incepi sa vorbesti despre experienta pe care TU ai avut-o cu acest tip de comportament toxic!
EA:   - Nu este deloc asa! Esti un monstru! Si tu vorbesti prea mult si am sa iti spun asta de fiecare data de acum incolo! Plictisesti lumea, doar ca esti prea concentrat pe ce spui tu, ca sa poti sa iti dai seama de asta. Nu esti atent la celalalt!
EL:   - Scuza-ma, dar asta inseamna “ba pe-a mati!”. Eu voiam sa iti dau doar un feedback. Ar fi putut sa fie valoros pentru tine!
EA:   - Nu este nimic valoros aici. Pur si simplu nu te mai suport!

    Privind din afara la acest dialog al surzilor, si am zis bine privind, pentru ca vorbele contau prea putin, dupa nivelul de agresivitate exprimat as fi putut diagnostica un "cancer de relatie" – stadiul 4 din 5. Evident, lucrurile nu sunt totdeauna asa, dar semnalul de alarma este ... evident!!



***
    Dupa ce a studiat 42 de ani cupluri si nenumarate aspecte ale relatiilor lor, din scrierile lui John Gottman razbate un indemn spre constientizare: 

     - E simplu!! Fiti putin atenti unul la celalalt si la relatia pe care o construiti intre voi! Cand nu putenti singuri, cereti ajutor!

    Oricat am fi de orgoliosi in a crede ca "noi suntem altfel", ca efect al constructiei noastre ca fiinte sociale, suntem extrem de asemanatori si chiar de predictibili in multe aspecte ale modului nostru de a interactiona. 

    Adesea doar replicam la scara individuala comportamente si greseli statistice! 



***
    Inceputul agresiv intr-o discutie de cuplu este un semn evident ca ceva nu este in regula in relatia respectiva. NU faptul de a avea opiniii diferite si de a le confrunta, chiar incomod cateodata, reprezinta problema. Despre ce incerc sa vorbesc aici este acel fel de
a te arunca direct in atac la persoana si de a-ti proiecta frustrat propriile 
ADEVARURI NENEGOCIABILE. 

    Cand lucrurile stau in felul acesta, NU mai este vorba despre 
                         CUM ESTI TU SI CE AS VREA SA FIE ALTFEL
ci practic este un strigat de atentie si nevoia TA de semnificatie in viata celuilalt: 
            SUNT AICI, AM NEVOIE SA MA VEZI, SA MA AUZI, SA MA INTELEGI.

    Cei doi parteneri intr-o viata reala au avut aceasta discutie la fel de reala direct de pe aceasta pozitie de atac. Nu exista niciun spatiu pentru “feedback”, pentru invataminte valoroase si nici atat pentru o intelegere. Nu a fost niciodata loc aici pentru argumente!! Discutia de fata nu are legatura cu puterea de a-ti sustine rational si persuasiv un punct de vedere. 
    Acest “harsh start up” nu face decat sa arate un nivel de toxicitate in care se afla relatia. Un observator calificat si antrenat poate vedea si cat de grave sunt sau sunt pe cale sa devina lucrurile. Pentru asta are nevoie sa stie si cat de frecvente sunt astfel de atacuri “din prima”!


***
    Cum am promis, voi continua sa DEMASC acele semne ca o relatie nu functioneaza si voi sugera si cateva posibile antidoturi pentru ele. Bineinteles, sunteti liberi sa faceti propriile greseli, in caz ca nu va plac ale mele.
    
    Raman consecvent si cu oferta mea de coaching de relatie pentru cupluri sau parteneri de afaceri sau doar de lucru, care vor sa isi imbunatateasca nivelul de relatie - ca sa vorbesc in limbaj de lemn :).


    Ce trebuie sa faci? Doar sa lasi un mesaj, aici sau in privat, in care sa spui doar
 "we are in!" 
Si apoi eu va voi contacta si vom descoperi impreuna... in ce sunteti!! :)


***
     Ma intereseaza orice tip de reflectie, de parere sau chiar de dezacord pe care le descoperi dupa citirea acestui articol si te rog, acum, sa ai bunavointa sa il scrii intr-un comentariu mai jos. 
     Ca sa ramanem aliniati cu articolul, te mai rog ca inceputul, doar, sa nu fie agresiv!! :)





Un comentariu:

Unknown spunea...

Buna ziua," we are in"!!!