luni, 19 februarie 2018

"The Realm" - Taramul renuntarii

   

      Atunci cand omul nu mai face fata la ceea ce i se intampla in lumea reala din acel moment, pur si simplu el colapseaza inauntrul sau, in lumea sa. Numim aceasta lume "The Realm" - sau Taramul Renuntarii.

     Nicu era un barbat tanar, chiar frumos daca nu ar fi fost usor corpolent, volubil cateodata dar cel mai adesea TIMID. Era un bucatar sef foarte bun. Isi dorea o prietena.
     In seara aceea parea ca se simte foarte bine: vorbea cu oamenii, glumea cu fetele, bause chiar doua pahare de vin. Facea in mod evident un efort ca sa fie asa. Dupa cateva ore, un simplu schimb de priviri si zambete intre doua fete pe care el le privea l-au aruncat peste bord in lumea aceea pe care el o stia cel mai bine: "Niciodata nu o sa ai o prietena!".

 
***
    "The Realm" este un mecanism prin care multi oameni renunta la lupta si se refugiaza intr-o lume inchisa, dar care ii protejeaza. De cele mai multe ori este asociat cu un vis esuat: speranta pentru o viata mai buna care intarzie sa apara, visul unei femei de a fi eroina vietii ei si care se amana, se amana... Speranta ca cei din jur vor renunta la orgolii si va fi armonie in familie.

     Acest mecanism se instaleaza atunci cand oamenii au fost tinuti intr-o stare de tensiune, de tranzitie indelungata, intre doua lumi.

    Este greu, aproape imposibil sa lucrez cu oamenii blocati in Taramul Renuntarii lor. Ei sunt acolo intr-o alta lume, cu convingeri greu de clintit si rezistenti la orice informatie noua, cat de pozitiva sau optimista ar fi ea.

     Am invatat sa identificam impreuna, eu si clientul "The Realm" si sa ii asociem o METAFORA. Este fascinanta puterea unei metafore de a strapunge "TARAMUL PLANGERII", locurile fara speranta, fara lumina.

     Exista un moment in care omul isi gaseste singur drumul spre lumina si iese de acolo. Procesul de a-l conduce spre vis este delicat si necesita un sprijin permanent. Si mai ales de la cei din jur.

***
     The Realm este un mecanism care poate cuprinde echipe intregi. Este acel moment cand o echipa intreaga intra in TACERE, atunci cand lucrurile devin foarte grele, si se scufunda intr-o "GAURA NEAGRA". Se blocheaza, se inchid, nu comunica, evita, nu confrunta, au o consistenta de molusca. Este un mecanism de care m-am izbit dureros atunci cand am incercat sa lucrez cu instrumente conventionale de coaching sistemic si ei erau in REALM. Cand un sistem se afla acolo nu il poti urni!!


***
     Este trist, dar acest mecanism de evitare este specific unei jumatati de Romanie. Un intreg aparat de stat este PARALIZAT. Oameni care s-au invatat sa se "acopere", sa evite orice forma de implicare, de confruntare, de discutie deschisa, directa, asumata.
     Sunt oameni care au avut un VIS pe care l-au ingropat.
     STIU ca NU SE POATE!
     Ei NU MAI CRED!
     La noi asa merg lucrurile de cand lumea!
     ASA SUNTEM NOI ROMANII!

Incet, incet, au renuntat sa mai spere, au renuntat sa lupte, au renuntat la pozitia deschisa, asumata, curajoasa.

     Cineva trebuie sa le spuna. Fara sa ii judece. Este un mecanism NORMAL. Ei incearca doar sa se PROTEJEZE. Este un mecanism din care cei puternici se pot desprinde. Este o normalitate care poate fi inversata. Doar sa inceapa cineva PROCESUL de reinnoire a Romaniei! Va mai dura o generatie.
Niciun comentariu: