luni, 7 martie 2011

Apoftegme in Postul Pastelui!



<< A zis ava Nil: "Cate vei face spre a te razbuna pe fratele care te-a nedreptatit, toate ti se vor face in inima in timpul rugaciunii">>

"Apoftegma" este o expresie lapidara si cuprinzatoare cu care se sfarsea "cu talc", de obicei, un scurt dialog intre un parinte pustnic si ucenicul care l-a provocat!

Antologii cu astfel de apoftegme, povestiri si minuni ale pustnicilor au inceput sa apara in Egipt inca din secolul al IV lea, ele fiind dupa cum spunea un teolog "tot ce s-a scris mai evanghelic dupa Evanghelie, dupa cum viata pustniceasca este tot ce a trait omul mai neprihanit in istoria crestinismului".

Patericul egiptean, Limonariul, Patericul sinaitic, Povestiri despre uciderea monahilor din Sinai si despre captivitatea lui Teodul, fiul sau, astfel de culegeri de texte sunt foarte de trebuinta in post!




<< Un frate l-a intrebat pe ava Sisoe zicand: "Vreau sa-mi pazesc inima si nu pot". Si-i zice lui batranul: "Cum putem sa ne pazim inima cand usa limbii noastre este deschisa?">>

Un comentariu:

aommee spunea...

Matei 6,21 Căci unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta. Cometariu ce se leaga foarte bine de cuvintele lui Avva Nil!