vineri, 19 aprilie 2013

MARGARETA SI LIBERTATEA



Ioana Hîncu: Margareta și Libertatea. Despre thatcherism.


“If old truths are to retain their hold on men’s minds, they must be restated in the language and concepts of successive generations.”F.A.Hayek, Constitution of Liberty, 1960.
 („Pentru ca adevărurile vechi să-și păstreze înțelesul în mintea oamenilor, ele trebuie reafirmate în limbajul și conceptele generațiilor successive”)
Context
Românii știu puțin, prea puțin, despre Margaret Thatcher. Personal cred că e păcat, mai ales într-o societate ca a noastră, atât de săracă în modele umane, valori și principii bune, clare, perene și viziuni pe măsură, demne de urmat. De aceea, despre această doamnă, m-am hotărât să spun acum, la plecarea ei dintre noi, două cuvinte care par o poveste fără să fie.
Da, personalitatea și cariera politică a doamnei Thatcher, deși magistrale, au fost și vor rămâne controversate. Există totuși pe temă câteva fapte și adevăruri necontestate care merită reafirmate. Care nu sunt (pentru că nu pot fi) contestate nici măcar de adversarii ei declarați. Pot fi cel mult omise. De aceea fac precizarea de la bun început că puținele date (cifre, negru pe alb) pe care le voi furniza sunt culese/ confirmate inclusiv de ziarul britanic The Guardian, cu apetit mai de stânga. Desigur, dacă aveți curiozitatea, puteți savura personal (online) și interpretarea The Guardian (câteva zeci de articole publicate de la decesul doamnei Thatcher încoace, unele chiar editoriale, interpretative, evident, pe stânga)...   ( CONTINUARE )

Niciun comentariu: