miercuri, 17 aprilie 2013

"Mi ducu mi intorcu cu educatia" (II) Origini romanesti


Care este sensul si originea educatiei de masa? Cand au simtit oamenii nevoia sa organizeze invatamantul de serie mare? De ce?

La 1816 Gheorghe Lazar se refugiaza din Transilvania in Tara Romaneasca si este primit pe mosia lui Constantin Balaceanu unde, facand uz de cunostintele sale de geometrie dobandite la Viena, ii masoara si cartografiaza mosia.

La 1818, voda Caragea se lasa induplecat de boierii C. Balaceanu, Ioan  Vacarescu, Iordache Golescu, mitropolit Dionisie si alti boieri patrioti si infiinteaza prima institutie de limba romana de invatamant superior pe langa Manastirea Sfantul Sava.

Scoala fusese infiintata la 1688 de catre stolnicul Constantin Cantacuzino, ca institutie de invatamant superior afiliata manastirii, cu predare in limbile greaca si latina. Caragea scoate scoala de sub tutela manastirii si stabileste ROMANA ca limba de predare.

Scoala avea un sens bine precizat: pregatea UCENICI PENTRU MASURAREA TERENURILOR. Pentru prima data, Gheorghe Lazar a introdus in programa discipline noi precum aritmetica, geometria, filosofia, geografia sau gramatica.

*
Dupa 200 de ani, sensul scolii si al educatiei s-a indepartat de la firescul lui originar. Inainte de a afla marile raspunsuri pentru invatamantul de masa organizat de stat trebuie sa punem marile intrebari. A pune sub semnul intrebarii rostul invatamantului de stat poate parea o nerozie. Lipsa lui de rezultat este, insa, din ce in ce mai evidenta.


Niciun comentariu: