duminică, 7 aprilie 2013

JOCURI

In calatoriile mele, demult, am intalnit un antreprenor care facuse o constructie cu 2 mil de oameni, un sistem de fidelizare prin puncte acumulate la orice cumparatura din retelele din program. Intreg business-ul era tinut cu cativa angajati.

Am incercat se inteleg pe ce se bazeaza constructia si, in cele din urma, l-am intrebat care este motivatia celor care intra in schema.

- Sunt doua lucruri simple, care tin de firea umana. Oamenilor le place SA JOACE si SA ACUMULEZE. Cand cumperi un lucru marunt, poti acumula 2, 3... 5 puncte... Cand cumperi o masina, insa, primesti dintr-o data 2000 de puncte!! Iti dai seama? 2000 de puncte!! De fapt, nu primesti NIMIC!

A fost momentul in care am inteles CIRCUL - JOCUL ca nevoie primara a omului.




*
Alain Cardon s-a nascut in Algeria, a crescut in Egipt, a studiat in Statele Unite si locuieste in Paris. Marian Rujoiu mi-a recomandat cartea lui "Jocurile Manipularii", o trecere in revista simpla si relevanta pentru conflictele involuntare sau de POZITIONARE pe care le poti intalni intr-o organizatie.

Intr-o prelegere la un inalt colegiu national, profesorul Malita si-a inceput expunerea vorbind despre repetitia si predictibilitatea firii umane:
- Ne place sa credem ca suntem deosebiti, ca suntem unici. De fapt, nici nu stiti cat de mult semanam, cat de legati suntem unii de altii !

Comportamentul uman este adesea statistic. Si schemele comportamentale se repeta.

Analiza tranzactionala vorbeste despre rolurile pe care le asumam in JOCURILE VIETII. Este o cheie de intelegere a eternului "DE-A SOARECELE SI PISICA" pe care oamenii neputinciosi il joaca in cautarea unei iluzii de putere.

Inventarul de "jocuri" umane pe care il face dl Cardon mi-a descoperit un fin observator al spectacolului uman, cu o "biblioteca" impresionanta de tipologii si cazuistici umane.

*
Pe masura ce te apropii de varful piramidei, jocurile puterii sunt din ce in ce mai prezente si mai dure.

De la EST la VEST, spectacolul puterii are specificitati culturale fascinante.

Viktor este un tanar inteligent, educat, viguros, are o cicatrice pe fata si poarta pantofi cu insertii metalice.
- La noi in tara, daca nu ai pe cineva "in spate", un procuror, un om puternic, ceva... nu ai nicio sansa sa supravietuiesti. Totul este o lupta!

Povesteste apoi despre rapiri, lupte, bani, putere... despre o lume, straina mie, in care viata este o marfa care se tranzactioneaza ca orice alta marfa. Este si motivul pentru care fiecare barbat trebuie sa stie sa se bata, pentru care el a practicat judo si mai apoi full contact.

La fel de impersonala imi pare si lumea de la celalt cardinal, o constructie de lobbyuri si cluburi, institutii si task-force grupuri, paralele jocului democratic si inconsecvente idealurilor fondatoare ale libertatii, moralei si capitalismului.

*
Intre rasarit si apus, in LIMES-ul dintre imperii, Romania pare un experiment de reeducare, ca o INCHISOARE PITESTI in care gardienii au plecat pentru un timp iar cativa detinuti scelerati imagineaza scenarii diabolice de distrugere a oamenilor.

Un amic europarlamentar imi vorbea acum catva timp despre imaginea foarte proasta pe care Romania o are peste tot.
- De ce, l-am intrebat naiv?
- Din cauza scandalurilor interne! Nimeni nu mai are incredere in ce se intampla cu voi.

Jocurile puterii, JOCURI CU SUMA NULA, au capatat aici accente isterice si grotesti. Macetele sunt la vedere, pistoalele pe masa, sub masa, cainii sunt fara lesa, nebunii sunt "la butoane"... se pot da aici doctorate in ANALIZA TRANZACTIONALA.

" In Romania este o lupta pentru putere pe viata si pe moarte... imi spunea cineva. Acum se reaseaza polii puterii pentru urmatorii zece ani. INOCENTII vor fi victime colaterale."


*
- Eli!
- Ce?
- Povesteste-i lui mami cum te-ai jucat in parc!
- A fost odata ca niciodata nice copii care se jucau in parc. Si NU erau NICI FRUMOSI... NICI DESTEPTI...

Niciun comentariu: