sâmbătă, 29 decembrie 2012

Euristica disponibilitatii. Limta dintre biasuri si spalarea pe creier.






Gandirea rapida, gandirea "de strada", de zi cu zi, se bazeaza pe INTUITIE. 

Atunci cand trebuie sa ia o decizie, omul statistic recurge la acest INSTRUMENT EVALUATIV al intuitiei. Este mult mai la indemana decat gandirea analitica, profunda, care presupune timp, efort si concentrare. 

"INTUITIA STATISTICA" a oamenilor se raporteaza la experientele personale si la informatiile pe care fiecare le poate "descarca" rapid din memorie, mai mult decat are legatura cu logica si cu analiza profunda. 

Exemplu:
- Unde este coruptia mai frecventa, intr-un spital sau in Parlament?

Oamenii nu vor ezita sa raspunda stereotipal ca "parlamentarii sunt cele mai corupte personaje din lume". 

Realitatea nu este nici pe departe asa. Despre TOTI membrii din parlament pe care EU i-am cunoscut personal in decursul anilor pot spune ca nu am cunostinta ca ar fi primit vreodata foloase necuvenite pentru a facilita obtinerea unui beneficiu prin prisma functiei lor.

NU acelasi lucru il pot spune despre medici. Ii numar pe degete pe cei care nu au primit "cadouri". In constiinta sociala a romanilor, insa, acest lucru este firesc. Directorii de spitale si nivelurile superioare de management au la indemana sume mari pentru diverse achizitii. In acelasi timp, ispita ofertelor generoase facute de industria medicamentelor ( participari la congrese, bonusuri) pentru diferitele "servicii"pe care ei le pot facilita este irezistibila pentru cei mai multi.

Deci intuitia facila este contrazisa de realitate.


*
“Realitatile immediate” sunt introduse in mentalul colectiv prin repetari sistematice, pe fundalul neastamparului mintii stimulate excesiv. “ADHD-ul social” care il face pe individ sa nu stea “focusat” mai mult de 30 sec pe o reclama sau 2 min pe o melodie la radio sau o stire la tv, stimuleaza gandirea fals inductiva.

O inductie incompleta, superficiala, care generalizeaza (nepermis) situatiile stocate si disponibile mental care pot fi “extrase” imediat. Aceasta este eurisistica disponibilitatii a lui Daniel Kahneman.

Erorile sistematice care apar in intuitia si evaluarile oamenilor se cheama BIAS-uri.

Inainte de Kahneman psihologia sociala avea doua axiome greu contestabile:
1.    Gandirea omului este preponderent logica. Majoritatea judecatilor umane au la baza analize logice, iar deciziile ce le urmeaza sunt rationale.
2.    Gandirea rationala poata fi distorsionata de emotii puternice, frica, iubire, ura...

Relevarea erorilor sistematice, neprovocate, introduse de articolul Kahneman/Amos din 1970 a indus fundamental indoiala despre temeinicitatea acestor axiome.

Oamenii au inceput sa puna sub semnul intrebarii “daturile” diverselor culturi organizationale, diferitelor medii, si sa descopere peste tot Biasuri, erori sistematice care pana atunci treceau neobservate. De ce? Pentru ca fiecare nou primit intr-o astfel de cultura organizationala primea un set de invataturi si adevaruri initiatice.

“Indoiti-va de orice!” a inceput sa fie un slogan foarte popular.
“De ce sa ti se ofere gata digerate adevarurile altora?!“
“Construieste-ti tu insuti paradigma existentiala!”

Tentatia recenta a acestei abordari este imensa. Ea s-a raspandit cu repeziciune in medicina, justitie sau in zona de inteligence.




*
Acum un an m-am intalnit la o cafea cu un amic cu care nu ma vazusem de multa vreme.
Dupa primele doua vorbe a inceput asaltul “neuro-lingvistic” calculat si asezat intr-o schema de vanzari care nu dadea gres:
- … Si atunci m-am intrebat: Cum sa fac sa am si bani si sa si petrec timp cu prietenii si cu cei la care tin? Si eu cred ca am gasit solutia!
- Orice, dar numai sa nu fie un MLM, i-am zis!
In momentul acela I s-a naruit toata constructia.
Toata constructia pe care urma sa o dezvolte avea nevoie de o singura premiza pe care o repet obsesiv:
- Open minded! Open minded!

FIX-urile mele mentale, prejudecatile sau principiile nealterabile impiedicau constructia lui care avea nevoie de o gandire “tabula rasa”.

*
Pe langa indrumarea si asistarea subiectului spre dobandirea unor deprinderi sanatoase si renuntarea la obiceiuri toxice, COACH-ii neuro programatori prin vorbe de astazi vaneaza si distrug pre-judecati si atitudini auto-limitative ca de exemplu:
Sexul in afara familiei este rau,
Ca sa fii fericit ai nevoie de bani
Succesul in viata este dat de educatie
Afacerile trebuie sa fie win-win
Esti responsabil pentru nefericirea celor din jurul tau
Ceea ce faci tu trebuie sa ii multumeasca pe ceilalti
Trebuie sa iti ghidezi viata dupa percepte morale
Etc.
Asociate biasurilor, aceste limitari ingradesc dezvoltarea personala. Si atunci… “open minded!”.


Bariera dintre limtarile traumatizante autoimpuse si spalarea creierului, deschiderea catre experiente provocatoare este foarte fina.

Nevoia justificata de a trece de barierele marunte ale stereotipurilor impuse social, care nu sunt neaparat adevarate desi pot parea asa, are la celalalt capat un drac mic care cauta si aici un prilej de a-l impauna pe om cu "curajul originalitatii" si de a-l indeparta de "fixurile" lui Dumnezeu.



*
Gandirea rapida. Gandirea lenta”, cartea laureatului Nobel pentru economie Daniel Kahneman – o lectura extraordinara care, facuta cu discernamant, daschide perspective fascinante asupra mecanismului de luare a deciziilor de catre oameni.

“ Ati paria pe aruncarea monedei stiind ca daca gresiti pierdeti 100 de dolari si daca ghiciti castigati 130?”





Un comentariu:

Anonim spunea...

Bineinteles c-as paria (daca moneda e fair)! As face primul milion dupa "numai" 33.333 de aruncari!