joi, 13 decembrie 2012

Antifragile


Antoine van Agtmael este “contributor”, colaborator la revista Foreign Policy. S-a nascut in Olanda, a studiat limba rusa la Yale University apoi a lucrat ca… bancher in NY. In anii ’70 a calatorit in Asia – Beijing. A monetizat experientele acumulate in economiile emergente si s-a imbogatit.

Nassim Nicholas Taleb  s-a nascut in Liban. In numarul din nov-dec al Foreign policy el imparte lucrurile din viata in trei categorii:
Fragile – precum sistemul financiar, care se pot sparge oricand
Robuste – precum podul Brooklyn, care nu se distrug dar nici nu se imbunatatesc
si
“Antifragile” – care castiga in trainicie datorita incercarilor si devin tot mai puternice in urma esecurilor.
Oamenii, spune el, aspira mai degraba la stabilitate, decat sa construiasca lucruri durabile, “antifragile” cautand experiente multiple si nefiindu-le teama de esec.

Taleb face parte dintre cei puternici care au invins sistemul. El a studiat matematica si filosofie in Beirut, in subsolul casei parintesti, in timpul razboiului civil din anii ’70. “Mediul” a fost generos cu el oferindu-i experiente de invatare majore si aruncandu-l intr-un proces dur de selectie naturala. Aici a inteles ca “norocul” este pentru scurt timp, in miscare continua si ca fiecare vede macar o data in viata lui o “lebada neagra”. Mizand pe situatiile putin probabile din viata oamenilor, s-a imbogatit.

Van Agtmael, a ales ca solutie de viata ruperea echilibrelor facile si construirea de “situatii de invatare”. El si-a construit un traseu atipic si a cautat un mediu provocativ ca sa ii potenteze proiectul personal. A platit bani pentru aceasta.

Oamenii cu blazon, familie, traditie ajung sa isi construiasca propriul “film”, isi preseteaza traseul educational si de dezvoltare personala, alegandu-si “decorurile” mari dintr-o “biblioteca” deja existenta. Stiu scolile bune in care trebuie sa invete copiii lor, "must-urile" experientiale pentru atingerea unei personalitati puternice, culturile si mediile care trebuie experimentate.

Pentru cei “oropsiti”, nascuti in realitati generatoare de conflict la nivel de persoana, procesul este invers. Mediul este cel care alege, isi selecteaza supravietuitorii si invingatorii.

Noi ceilalti multi traim “la mijloc”.

Un comentariu:

m spunea...

In aceeasi tema, diferenta intre bunastarea generata de statut si cea dobandita!

În urmă cu mai bine de 20 de ani, pe trotuarul din faţa Central Park din New York, Gordon Gekko, investitorul lacom din filmul Wall-Street, îi arăta ucenicului său Bud Fox un homeless şi un businessman: „Vrei să îmi spui că diferenţa dintre cei doi este o chestiune de noroc?”.
...
http://www.forbes.ro/10-calitati-care-fac-diferenta-intre-un-om-bogat-si-unul-obisnuit_0_565.html