sâmbătă, 15 decembrie 2012

"Before the war" feeling. Los inocentes.



Am acest straniu sentiment ca este ultima data cand sunt in Madrid.

Am in fata o zi intreaga si nu stiu ce sa fac in Atlantida. La fel de straniu este si acest sentiment ca Spania se scufunda... Spaniolii sunt exuberanti, necomplicati, pub-urile sunt pline de oameni care discuta tot timpul despre…

- Le place sa vorbeasca unii despre altii. Discuta despre orice, familie, prieteni, fotbal… orice.
- Si voi cum sunteti, Jose?
Jose ( se pronunta Juze, dar spaniolii ii zic Hose) este portughez, din Lisabona. Sta intr-un apartament in Lisboa, in centru, are cea mai minunata sotie, nu are copii si este cel mai corect, punctual, atent si empatic om pe care l-am cunoscut vreodata.
- We are diferent. We don’t speak so much!

Imi aduc aminte experienta ravasitoare pe care am avut-o intr-un restaurant de fado in Lisabona. In momentul in care au inceput sa cante artistii, tot universul a inghetat. Apoi sufletul portughez din tristetea cantecului de fado a inceput sa invarteasca discret rasnita universului…

In seara asta am refuzat sa merg la un spectacol de flamenco. NU in Madrid! Cand am fost in Andalucia nu am avut taria sa sacrific o seara pentru asta. Acum mi s-a parut scump si nedrept pentru “ravaseala” pe care o lasasem in urma acasa. Dorota ma invitase spunandu-mi ca nu mai vrea sa isi refuze sansa de a fi fericita…. Am refuzat!

- Cum merg lucrurile in Portugal, Jose? Care este feelingul tau pentru viitor?
- Very bad, Mugurel! There is no hope!
- Si care este iesirea, in perspectiva ta?
- Oameni trebuie sa accepte sa cheltuiasca mai putin si bancile ca trebuie sa suporte o parte din “cost”. Cei cu bani multi trebuie sa inteleaga ca nu pot exploata la nesfarsit naivitatea oamenilor!
- Care este back-up solution pentru tine?
- Daca mi-as dori lux, bogatie, ar fi o problema. Dar eu sunt multumit cu ce am. Am o casa, sotie… Pot preda orice despre administratia publica, este specializarea mea… Organizatia in care lucrez… astept sa moara!! Statul a facut multe greseli incercand sa intervina.

Ma uit in dreapta mea, il “salut” pe Mises si ii multumesc ca a fost asa de vizionar acum 100 de ani. Interventionismul socialist al statului in Spania, Portugalia le-a fost fatal. Ce nu a reusit el, a reusit Europe, transformndu-I in milogii economici ai Europei.

- Ani de-a randul am primit bani ca sa nu producem nimic in agricultura, ca sa distrugem plantatiile si viile. Acum ne chinuim sa le punem la loc.

*
Tasos lucreaza acum pentru ministerul de finante din Grecia pentru ca banca ce il angajase dupa "summer studies" de la Harvard il platea jumatate fata de salariul la stat.
- Grecia nu va mai fi libera cel putin 10 ani de acum incolo. Are resursele de care Germania are nevoie iar clasa ei politica, cea care incearca sa convinga acum ca are solutii este cea care ne-a adus aici, de fapt.

*
Angela e speriata de revenirea lui Berlusconi. 

*
Jarrkko, obisnuit cu welfare-ul finlandez, nu vrea sa afecteze stafful prin reducerile de costuri pe care i le cer.

*
Toata dupa amiaza m-am luptat ca sa salvez pielea Bulgariei, Ucrainei… 
Este greu pentru batraneii Europei sa inteleaga “specific topic of these countries. “
- They have to respect same standards!

*
E trist Madridul....
Flash mob in statia de metrou pentru “salvarea” sistemului de sanatate public…
“-Privatizati-l, le-am zis!”
Demonstratii for “I don’t know wat” in Plaza del Sol.
Mariano Rajoi la televizor spunand… 
Intreaga natiune spaniola cumparand bilete la “loteria de Navidad”
Restaurantul cu “very good tapas”, “wonderfool Krianza wine. THE BEST ONE!”
Demonstratii si sarbatori ale studentilor peste tot…

Spania se scufunda incet… si intreaga Europa odata cu ea…

Acest straniu sentiment ca sunt aici pentru ultima data in viata mea… inainte ca Atlantida sa se scufunde.


Un comentariu:

Anonim spunea...

Pai despre fotbal - & de ce Real Madrid are o "serie negativa" - sper sa ne povestehsti maine - ca' doar sunt fala Spaniei - si au meci in week-end!... azi de exemplu am fost cu ochii pe "nemtzi" - cred si eu ca de exemplu pe Schalke 04 Gesselchirchen - nu-i mai potzi intzelege acum decat cu traducatori - de la "noi din republica"!-> ma gandesc ca un Ilie Ilaşcu sa'racu' mai shtie "rusa'..." (- dar nu te potzi folosi de skillul lui pentru ca a ajuns ... P.R.M.-ist)! ... deci "probabil cu banii" se intampla ceva in Europa -din Germania - Cam Si In Spania! Mult Succes in cautarile tale - si sarbatori fericite! {Lucian Morar}