luni, 19 noiembrie 2012

Barbatul neiubit

Oameni aparent obisnuiti, pusi in situatii limita, scot la iveala tare afective greu de intuit altfel. O mama vitrega, un tata tiran, un complex din copilarie...

Odata i-am spus unui domn care nu-si amintea ceva, clasicul "avantajul senilitatii este ca descoperi mereu lucruri si oameni noi". Mi-a raspuns politicos ca nu e un lucru cu care sa poti glumi, mama lui avea boala Alzheimer. E o boala groaznica. Nu mai fac gluma asta de atunci.

Avantajul varstei mele, exeprienta de viata, face ca uneori sa observ trasaturile de caracter uman neplacute, care se repeta social. Si intuiesc, cateodata, cauza care le genereaza.

Lipsa de afectiune il marcheaza pe copil si se reflecta puternic in personalitatea adultului de mai tarziu. Afectiunea prost distribuita a mamelor genereaza probleme de "analiza tranzactionala", de rol in relatie pentru viitorul barbat care isi cauta "o noua mama" in loc de sotie.


*
Barbatul neiubit de sotie se plimba si el pe strazile orasului. Uneori esueaza intr-o aventura cu vreo femeie care, necasatorita tarziu si disperata in cautare de barbat,  ii creaza iluzia de afectiune. Nu face decat sa schimbe o colivie cu o alta colivie.

Alteori aluneca in alcool. Sau in munca de birou. Aici el se simte viril si razbunat. Daca are o urma de pozitie formala, nu ezita sa faca uz de autoritatea dar si de "intelepciunea" lui si sa fie sfatos si protectiv cu femeile tinere. Sau din contra, misogin si razbunator, dupa cum ii e firea.

Acasa, femeia, incapabila de sentiment, il "serveste" din cand in cand, ca sa ii conditioneze aderenta si fidelitatea conjugala. Exista si aceasta categorie de femei care "si-au respectat sotul toata viata". Caldura unui camin, insa, se construieste greu desi ar fi foarte la indemana oricui.

Familiile noi tarasc dupa ele frustrarile si carentele "neiubirilor" inaintasilor. Cat partenerii sunt tineri, atractia fizica este mare si ei pot lupta cu diferentele de caracter, cu firile slabe mostenite. Cand incep sa imbatraneasca, insa, cei mai multi transforma iubirea intr-un parteneriat bazat cateodata pe respect sau pe salvarea aparentei lui si tot cateodata pe sex.

Nesiguranta barbatului neiubit impumuta micilor societati in care el se misca frustrarea si neimplinirea de acasa.



*
Comunismul i-a facut cadou barbatului roman modern  lipsa de traditie si improvizatie in formarea din familie, o scoala care nu valorizeaza educatia pentru familie, relatie si comunicare intre oameni si o societate fara valori comunitare si morale puternice.

El isi poate gasi echilibrul in caldura familiei. Aceasta este o constructie care presupune, la inceput, o alegere inteleapta, in care atractia iubirii pentru viitorul partener este dublata de cautarea unui caracter frumos si sprijinit pe valori solide. Apoi este nevoie de atentie, timp si de Dumnezeu.

De cele mai multe ori barbatul nu stie, insa, cauza nefericirii lui si isi plimba prin lume lipsa de iubire ca pe o strangere de pantof pe care nu a sesizat-o dar il marcheaza.





Un comentariu:

Demelza spunea...

Din păcate avem un asemenea "specimen" la serviciu, are atitudine superioara, singuratic și cu idei fixe,uneori isteric (ridica tonul din senin), grobian cu femeile despre care crede că "l-au tradat", înainte de a le cunoaște cu adevărat...