joi, 8 noiembrie 2012

Mai mari peste Ingeri

Azi praznuim
Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil impreuna cu soborul tuturor ingerilor. 


Invatam din predica Parintelui Cleopa la Sfintii Arhangheli:

Arhanghel inseamna "mai mare peste ingeri" sau "cel dintîi dintre ingeri".


Ingerii se impart in noua cete, impartite in trei ierarhii:

Serafimi, Heruvimi sTronuri, cel mai aproape de Dumnezeu, stau in jurul tronului Lui inconjurati in vapaie de foc si fac cunoscuta voia Lui ingerilor de mai jos. 
Domnii, Puteri si Stapanii, la mijloc,  stapanesc puterile iadului si intreg universul. 
Incepatorii, Arhanghelii si Ingerii sunt cel mai aproape de oameni, carora le fac cunoscuta voia lui Dumnezeu si-i ajuta sa scape de cursele si atacurile ingerilor rai, adica de ispitele si amagirile diavolilor.


*

S
erafimii stau împrejurul Lui, avînd cîte şase aripi si sunt in chipul focului. Serafimii aprind pe oameni, cu focul dumnezeieştii dragoste.


*

Heruvimi, cei cu ochi multi, stralucesc cu lumina intelegerii si a cunostintei de Dumnezeu.
Prin Heruvimi se revarsa intelepciunea cea de sus si se da ochilor sufletesti luminare spre cunostinta lui Dumnezeu.



*



Ceata Tronurilor se numeste asa caci pe dinsii, ca pe niste scaune intelegatoare, se odihneste Dumnezeu, nu cu fiinta, ci cu slujirea si cu darul.



*



Ceata Domniilor revarsa celor care sunt pusi de Dumnezeu sa fie conducatori, puterea stapinirii cu buna intelegere si intelepciune, ca sa domneasca bine si cu dreptate peste tarile incredintate lor.




*

Ceata Puterilor ceresti stapaneste planetele si stelele universului, da oamenilor puterea proorociei si darul facerii de minuni, ajuta pe crestini sa indure necazurile vietii si sa pazeasca poruncile lui Hristos.





*

Ceata Stapaniilor are mare stapanire peste diavoli. Ei izbavesc pe oameni sa nu cada in ispitele cele cumplite care ii duc la moarte si la osanda iadului.





*

Ceata Incepatoriilor stapaneste pe ingerii care sunt sub ascultarea lor, facandu-le cunoscuta voia lui Dumnezeu. Ei au misiunea de a indrepta toata lumea, pazesc tarile, tronurile celor ce conduc, hotarele neamurilor, orasele, cetatile, satele, limbile, bisericile si pastorii de suflete.




*

                                                            Arhanghelii au misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari ale lui Dumnezeu, de a descoperi proorociile cele inalte ingerilor si prin ei oamenilor.





*



Ceata Ingerilor este cea mai apropiata de oameni. Ingerii sînt randuiti sa pazeasca pe fiecare credincios, căci de la botez, fiecare crestin are un Inger pazitor. Pe cei buni ingerii îi ajuta sa nu cada, iar pe cei cazuti ii ridica, prin pocainta si spovedanie.

Ingerii sunt gata sa ne ajute intotdeauna numai sa voim si sa cerem ajutorul lui Dumnezeu.




***
Am incercat candva sa fac exercitiul "vizualizarii", sa imi imaginez ce sunt si ce fac cetele ingerilor.

SERAFIMII sunt iubire, deasupra ca ierarhie intelepciunii HERUVIMILOR, pe TRONURI se odihneste insusi Dumnezeu, DOMNIILE stau la indemana conducatorilor, regilor, presedintilor, primarilor, PUTERILE stapanesc planetele, stelele, STAPANIILE au putere peste diavoli, INCEPATORIILE stau la granitele dintre tari iar ARHANGHELII sunt cei care vestesc oamenilor lumea lui Dumnezeu.

INGERUL este personal. El este cel care se roaga cu mine, se lupta cu diavolii, imi apara sufletul si imi indreapta mintea. La el ma gandesc acum si ma rog lui Dumnezeu sa mi-l descopere!





Niciun comentariu: