vineri, 6 iulie 2012

Despre libertatea dirijata!



Azi criza adolescentilor vine din lipsa de jaloane. Mai mult decat orice, ei au nevoie de cadru. De puncte fixe.

In gradinita in care mi-am dus copiii era un poster cu un copil care zicea: 
" - Je veux qu'on s'occupe de moi!"


Parintii/profesorii nu stiu/nu inteleg asta.

In mod surprinzator pentru ei, copii au mai multa nevoie de program, de "task-uri" decat de libertatea nelimitata de miscare si de optiune. 

Cand copiii sunt lasati "liberi", nedirijati, ei devin nelinistiti, apoi furiosi si cauta sa se "razbune" pe cei care ar fi trebuit sa ii jaloneze!

**
Libertatea de care au nevoie este a mintii si a exprimarii.
- Nu credeam ca o sa pot sa spun vreodata ce gandesc! spunea un tanar din Petrila intr-un training de dezvoltare personala.

- Daca eram "marginit" as fi facut bani, spunea candva Alex!

La polul opus al acestei marginiri este obtuzitatea. Riscam sa facem cate nimic din fiecare. Sa ne risipim... si sa devenim frustrati: "- Si eu daca as fi vrut sa fac bani..."

***
Ne-a "limitat" Dumnezeu intr-o logica euclidiana. Eu zic ca acesta este un mare dar pentru capacitatile noastre intelectuale si sufletesti.

La fel de important este ca Axioma alegerii functioneaza. Adica, pe de alta parte, exista teorii matematice in care nu poti sa alegi doar un obiect cu anumite caracteristici. La noi functioneaza, putem sa ne construim viata in baza unor alegeri.

Si atunci Solutia este sa ne construim "tarcul", cadrul, marginirile in interiorul si in protectia caruia sa ne putem implini libertatea.

Cred ca omul functioneaza mai bine daca are Proiect. 

Cei puternici pot trai plenar, avand doar orizontul mare, obiectivul absolut. 

Dar noi, ceilalti, avem nevoie de provocari si tinte nu prea indepartate a caror atingere sa ne dea taria si energia de a merge mai departe.







2 comentarii:

Bianca Pavel spunea...

E fascinant cum puteti spune nişte lucruri atât de adevarate pentru o mare parte dintre noi, cititorii, intr-o maniera atât de personala incat pe mine uneori mă lasa fără cuvinte. Din partea mea aveţi multa multa admiratie! Mă bucur că va cunosc!

Anonim spunea...

in mare parte ... acelor care li s-au promis unul, doua... proiecte de dezvoltare personala - in partea aceasta de lume ... hm ... - au avut de recompensat mai apoi cu ceva, cerut de Ofertantul_De_Proiecte! - o chestiune care inca nu a explicat-o, si la care nu a renuntzat sistem(icul) - din pacate... (L.M.)