marți, 25 octombrie 2011

Despre lidership. Trei idei.




1. Experimentarea de situatii, culturi, medii diverse desavarseste cultura unui lider inspirational! 

Oamenii cu pretentii de anvergura si viziune trebuie sa faca acest exercitiu periodic. Incerc sa regandesc si sa valorizez oportunitatea pe care o am de a fi in contact permanent si viu cu diferite seturi de valori si obiceiuri umane. 

Oamenii expusi culturilor inchise cresc limitat, abandonati in confort facil sau renuntare. Daca acea cultura este gresit setata ei cresc stramb sau, in extrema cealalta, "eroi", daca reusesc sa infrunte "sistemul", sa il paraseasca prin ambitie, efort si conjuncturi favorabile. Sau sfinti, cu ajutorul lui Dumnezeu, daca reusesc sa transceada, sa se ridice deasupra limitarilor!

Un lider autentic trebuie sa calatoreasca, sa "experimenteze", sa se puna in acord cu diferite culturi, sa intalneasca si sa discute cu oameni din altfel de societati, medii, "obisnuinte"...


2. Niciun lider nu te poate duce acolo unde el nu a fost niciodata!

Buna gestionarea a situatiilor complexe, care presupun maretie sau intelepciune, pozitionarea neconflictuala in relatii umane delicate, smerenia in succes si rabdarea in durere sau incercare sunt atribute ale unui lider care nu pot fi dobandite decat printr-o bogata experienta de viata.




Vad multi "carlani" tineri care descopera cat sunt de capabili, valorosi, buni manageri, vizionari si care cred ca de aici in sus au indreptatirea sa vorbeasca si au pretentia de a fi ascultati. 

2% dintre ei "scapa" mai departe, daca Dumnezeu ii "repozitioneaza" sau daca se insotesc in drumul lor de echilibru si castiga in cumintenie si intelepciune... in timp.

Pentru restul... iluzie sau inselare de moment, ridicare spre doborare de sus. 

Liderul are nevoie de experiente personale dincolo de lecturi sau impresii.



3. Maretia unui conducator este data de numarul si calitatea liderilor tineri care cresc pe langa el.





Masura lui este data de atragerea si contributia la dezvoltarea altor lideri.

Liderii mari (foarte rari) sunt inegalabili, chiar daca lasa scoala in urma lor.

Toti ceilalti pot inspira alti lideri dintre care unii se vor ridica si ii vor depasi. Acestia cativa, la randul lor, pot deveni sursa de progres si de  dezvoltare pentru cel care le-a fost lider. Pot fi ei aceia care ii vor deschide perspective, oportunitati noi, provocari la care el nu a avut acces sau care presupun un nivel nou de "energie" pe care el nu il mai are.

Pentru aceasta este nevoie de asumarea investitiei in dezvoltarea "elevului" spre atingerea potentialului care poate fi mai mare decat cel al "profesorului" si intelegerea corecta a momentului in care "inversiunea" se produce.

Conditia primara pentru aceasta dezvoltare este ca tinerii lideri, pe langa potential, sa fie innobilati cu caractere si personalitati puternice. 

Altfel, nu vor deveni lideri ci doar "oameni de succes" ... si un succes efemer!


Niciun comentariu: