vineri, 17 februarie 2012

Prezentul scurt




Romanii traiesc un prezent scurt. Au marca lui ACUM. Este o mostenire istorica.

Comunismul nu presupunea viitor personal. Doar unul de partid si de stat. Luminos si utopic. Proiectul personal se conjuga doar la timpul prezent. Viitorul era proprietatea statului. Nimeni nu isi facea planuri personalizate pe termen lung.

MATRICEA sociala isi comunica foarte bine reperele: Scoala, Repartitie, Familie, Serviciu, Concediu, Serviciu, Un copil, Serviciu, Masina, Serviciu, Concediu, Doi copii, Serviciu, Pensie.

Nu exista inovatie si nici alegere. Sistemul era unul fizic cu necunoscute putine si cu un grad mare de predictibilitate.

Trecutul era de asemenea proprietatea statului.

Trecutul de familie a fost "nationalizat" prin dezradacinare. Oamenii au fost "rupti" de mediul originar, de rudele in viata si de mortii lor, prin urbanizare. Legatura aceasta fundamentala a omului cu trecutul de familie devenea din ce in ce mai slaba.

Trecutul istoric era oficial si mistificat. Oamenii aveau doar acces ilicit la trecut iar generatiile noi erau crescute in istoria mistificata.

Singura, raportarea la Dumenezeu, dincolo de timp, nu putea fi distrusa - doar declarata ilegala.


ASTAZI, cand aceste limitari nu mai sunt posibile, MARCA PREZENTULUI se obtine prin zgomot. Agenda zilei este atat de plina si de zornaitoare incat oamenii nu se pot, astfel, raporta la trecut  si gandi la viitor.

Cand eram copil mergeam la fotbal cu tatal meu. Stateam departe de galerie pentru ca facea mult zgomot. Odata tata mi-a aratat un om care tot meciul statuse cu capul sub toba lui Manolo, tobosarul galeriei. Am incercat mai tarziu sa mi-l inchipui pe omul acela gandindu-se, in tot acel timp, la istoria lui recenta si facandu-si planuri de viitor.

Aseara am fost la o intalnire aniversara, deci cu referire la trecut si privire indrazneata spre viitor.

Am vazut aici cu cata violenta isi revendica prezentul primplanul. O stire insinuata brutal, referitoare la posibila suspendre a unui program european, a incins telefoanele si a confiscat iremediabil agenda discutiilor multura dintre invitati.

Romanii, asadar, au marca prezentului. Aceasta ii impiedica sa se raporteze la trecut si sa se proiecteze in viitor.


Niciun comentariu: