miercuri, 8 februarie 2012

Cununii legate



Ana vrea cu disperare sa se marite dar nu poate pentru ca: nu are noroc, toti barbatii buni sunt luati, barbatii sunt imaturi, pentru ca... nu intelege de ce??

Cineva ar fi spus ca are cununiile legate.

De fapt, cand ar fi putut sa se marite cu tanarul pe care il iubea, a amanat ca sa nu i se distruga cariera. Era tanara, frumoasa, inteligenta si educata si toata lumea era la picioarele ei. Putea fi orice, putea ajunge oriunde. Nu isi putea permite sa "strice" totul acum. Mai tarziu... Tot de aceea a facut si un avort. Acum... este "legata". Din trecutul ei se aud lupii... Neputintele tineretii... Ceva regrete...  Dar oricum... nu e vina ei. Nuuu, nu a gresit nimic. Ce ar fi putut sa faca? Nu? Sau...

Ana exista. Ana este si un "rol" pe care multe fete tinere il joaca astazi, in care multe femei se regasesc...

Am vazut multi oameni "legati". O decizie gresita, mai multe decizii gresite, nepasari, minciuna... Pacate...

"Legatura" este si din alte ratiuni. Pe copil il tine parintele "din scurt" pana isi castiga discernamantul, pana se intareste. Sau nu il tine. Si apoi plateste pretul "libertatii" nesupravegheate. Parintele plateste. Si copilul plateste. Platesc generatii...

Dumnezeu ii poate tine pe oameni "legati", departe de lucrurile pe care nu le pot duce. Spre binele si intarirea lor. Cand sunt suficient de puternici ii dezleaga, le ingaduie libertatea.

Ce il leaga pe Om? Ce ii face destinul trist si gri?

Minciuna, lenea, deciziile pripite, pacatele, egoismul, confortul, invidia, ura, inselarea, superficialitatea, neseriozitatea, iresponsabilitatea, lipsa de educatie... Pacatele mai mari sau mai mici. Patimile: betia, curvia, lacomia... De obicei, in spatele unei "legaturi" mari este un pacat mare, personal sau de familie.

Sau pur si simplu asezarea gresita in curentului strazii, in spiritului lumii, incapacitatea de a face pasul la un anumit moment al vietii...

Sunt cauze care nu il lasa sa se manifeste plenar, sa faca lucrurile mari, la adevarata lui capacitate si maretie de Om.

Omul "legat" este omul caruia nu ii ies lucrurile. Care este prins in inertie si nu se poate "rupe" desi aparent nimic nu il impiedica. Se lasa de fumat dar dupa doua-trei luni, un an, cedeaza ispitei. Nu isi poate construi o relatie sau simplu o prietenie din cauza tabieturilor, obisnuintelor sau firii. Nu se poate chibzui cu banii, niciodata nu are desi castiga. Isi iubeste sotia/sotul dar nu poate sa renunte la amanta/amant. Nu poate face copii pentru ca are o "legatura". Nu ii merge afacerea desi are toate premizele necesare. Face greu break-evenul. Sta cu proiectul la limita asteptand momentul de desprindere. Se chinuie cu bugetul festivalului in fiecare an desi are "super succes". Nu isi poate termina o lucrare de doctorat, nu isi mai poate da o licenta, niste examene. Lucreaza pentru un salariu modest si sigur, este frustrat dar nu se poate desprinde sa incerce altceva. Tot ce incearca se naruie. Se irosete in tot felul de acitivitati. Nu poate iesi dintr-o depresie. Cumpara posete, pantofi, haine, ceasuri, bijuterii ieftine...

Este omul nascut sau cantonat intr-un mediu "greu" care il tine legat. Care nu isi poate face o casa, un rost, o familie, nu isi mai poate urma un vis.

Este sau devine omul centrat pe el insusi, marcat de propriile experiente si marginit in existenta sa, fara sa isi mai poata improspata viziunile. Nu intelege. Nu vede. Nu poate. Desi are minte, are ochi buni, are tot ce ii trebuie ca sa reuseasca.

Oamenii liberi?

Sunt cei care nu se "leaga".  Nu se "dau" cu lumea, nu citesc "agenda zilei", sunt dincolo de cotidian.

Sunt acei oameni puternici, care pot sa "duca". Trag dupa ei alti oameni, alte destine, inspira, insufletesc, dau speranta. Au idei indraznete, curaj, suplete, schimba paradigmele atunci cand lucrurile lancezesc, au suflete mari si minti deschise, sclipitoare, sunt generosi, "netezi", fara asperitati, sunt inspirati, creativi.

Sunt mobili si statornici in acelasi timp. Sunt liberi dar cu valori si altfel de "legaturi", mai puternice.

Atunci cand existenta imi devine monotona, ii caut pe acesti oameni liberi si incerc sa petrec "momente" in preajma lor. Pentru inspiratie si curaj!




Ana are o fetita de cinci ani dintr-o relatie esuata. Tot Ana este educata si inteligenta, scoala in Franta... A avut orizonturi largi in viata, deschidere. Ar fi putut face orice cu viata ei. Putea sa zboare, la un moment dat... Ar fi putut sa isi faca un "rost". Dar nu a avut curaj. De fapt, niciodata nu s-a putut desprinde din legaturile in care s-a nascut.

Acum crede ca in toate este vorba doar despre ea. Cu oricine se intalneste ii povesteste micile ei intamplari cotidiene, de ieri sau de acum cateva zile...

Mie imi place sa stau de vorba cu ea pentru momentele in care reusesc sa trec dincolo de micile ei "protectii" ei egoiste, cand descopar omul liber si puternic...



6 comentarii:

Anonim spunea...

seamna un pic cu "Ana Karenina" a lui tolstoi ... dar - cred ca repet ideea ... solutia lui Ana(si nu numai) a constat in trecerea la un catolicism - ca filozofie de viata... (deci cam asta recomandau si niste scriitori francezi... pentru "examenele vietii"!...). Multa Bafta in continuare!

m spunea...

DA, daca gandim prin prisma valorilor sociale si pe termen scurt/mediu.

Dar miza noastra cea mare este pe termen lung, dincolo de timp chiar as putea spune.

Sub semnul lui aici si acum, trebuie un pic de chibzuinta si "cumintenie" si viata poate fi traita frumos.

Altfel, temele mari ale "examenelor vietii" nu mai pot fi inovate prea mult. Le descoperim si le interpretam fiecare la randul nostru si in felul nostru - nu prea original.

Vorba bancului cu vulturul care de la inaltimea zborului lui plictisit vede o cioara moarta pe o sina de cale ferata si zice:
- Hmm, ce sa spun, Ana Karenina!

Bafta si tie!

Anonim spunea...

Mi se pare ca judeci un pic simplist.
Prea in alb / negru.
Eu sunt din cele care (ca sa vezi) nu au facut avort, nu desfrana, nu au copii din desfranare. Fac parte din cele care au castigat un miss de frumusete, care au doua locuri de munca (pt ca banii se duc pur si simplu... Si ca sa vezi port in picioare ghetute de pomana!!) Fac parte dintre cele de care se leaga numai ´´ce mai faci fa´´ - stil burtos si chelios cu berea in fiecare zi pe sofa. Fac parte din cele la care se uita casatoritii doar doar or prinde o noapte de f... Fac parte din cele la care se mai uita vreun divortat cu vreo doi plozi dupa el care pretinde ca eu, ca femeie, trec pe ultimul loc dupa plozi si eventual dupa o mama - saraca - care ´´nu mai poate´´!!!
Ce simplist judeci!!
Explica-mi tu cum e posibil sa ai proprietati de jumatate de milion de euro si sa fii nevoita sa faci curatenie in case si sa porti incaltaminte de pomana!!!
Ce simplist judeci!
Vrei sau nu exista legaturi si farmece care NU AU NIMIC DE A FACE CU CEL LEGAT!
Din toata inima iti doresc sa nu ajungi in locul meu ca sa iti dai seama cat de simplist judeci!!

m spunea...

Imi pare sincer rau!
Intoarce-te putin inapoi si vezi unde ai gresit.
Apoi revii inapoi si mergi inainte.
Bafta!

Anonim spunea...

Draga mea
Am revenit inapoi dupa cum ai zis si - surpriza! - nu am greseala de pe care sa trag ponoasele! Stii de ce?
Unde exista spovedanie continua (care sterge greselile si pacatele) nu mai exista pacate! Pacatele spovedite se sterg din ´´contul´´ unui om...

Poate ca tie ti-ar trebui sa treci si tu prin ce trec si eu ca sa intelegi despre ce este vorba.

Si pe urma sa dai sfaturi de genul celuia pe care mi l-ai dat tu.

O zi buna iti doresc,

m spunea...

Este tarziu, imi pare rau, acum as fi stiut ce se poate face...