joi, 22 martie 2012

Individ si comunitate!



Sanatatea colectiva trece prin starea de bine individual. Cum este adevarat si ca o societate bine asezata induce comportament "corect" si la nivel de individ.

Am intalnit in Canada romani veniti cu containerul din Franta. In anii '90 in Marsilia exista o retea de traficanti care contrafaceau sigiliile containerelor de marfa care urmau sa fie transportate spre portul Halifax si introduceau contra cost in spatiul de 1 m - 1,5 m dintre marfa si tavan omul impreuna cu tot kitul de supravietuire necesar pentru timpul in care vaporul traversa Atlanticul.

In timp scurt, malaxorul societatii canadiene ii integra perfect pe noii imigranti. Dupa un an doi, toti mancau la sapte dimineata cereale cu lapte, luau pranzul la doisprezece, aveau serviciu cu contract, isi plateau facturile etc.

Comunitatile urbane romanesti au cultura televizorului care, deocamdata, are sonorul suficient de tare ca sa acopere vocile individuale.

Omul de la tara nu are cultura medicala elementara, nu plateste contributii sociale si de sanatate, nu are bani dar copii lui mananca chips-uri si beau sucuri sintetice. Destinele sunt egoist individuale dar mimetismul este total. Isi vopseste unul gardul in verde a doua zi tot satul e la fel.

Ignorarea problemelor satului romanesc amorseaza o bomba sociala care va avea efecte necontrolate.
Generatii intregi de copii cresc fara bani, in saracie, sau cu bani dar fara parintii plecati din tara, in vecinatatea unor pseudo-valori si fara respectul muncii, al pamantului sau al meseriei bine invatate, fara sa ii invete nimeni reguli de convietuire si atasamentul pentru comunitate.




Niciun comentariu: