vineri, 23 martie 2012

Omul neterminat sufleteste



Scopul omului pe pamant este sa-si implineasca potentialul si sa isi lucreze mantuirea.

Inamicul public nr 1 este Omul a carui evolutie sufleteasca s-a oprit inainte sa se implineasca!

Nevrozele retelei sociale romanesti au in "noduri" oameni neterminati sufleteste. Sunt acei oameni care continuu acumuleaza frustrari si neimpliniri si care nu se pot deschide pentru ca le este teama sa se "expuna". Ei nu isi cunosc sau nu isi recunosc si in consecinta nu isi pot gestiona propriile sentimente.

Sunt multi oameni maturi fizic dar cu o inteligente emotionala si sociala nedezvoltate, in faza infantila.
DE UNDE vin blocajele emotionale? Din familie cele mai multe! Pacatele mostenite se rostogolesc din generatie in generatie si sunt manifeste in forme lumesti simple ca betia, hotia, lenea, rautatea, marginirea...

Un tat alcoolic, o mama frustarata sau posesiva, o saracie trista, murdara, o proiectare a nerealizarilor parintilor in ambitii pentru copiii care trebuie sa implineasca visul lor, pot induce complexe si inabilitati sociale fatale evolutiei sufletesti a viitorului adult.
Scoala dezvolta in multe cazuri inabilitatile sociale. Cum? Legiferand minciuna si inselarea, ocolind intrebarile clare si raspunsurile simple, facand din copii "elevi" si prelungiri ale neimplinirilor si frustrarile  adultilor care ii "conformeaza" procustian.

"Locul de munca" de mai tarziu, regasit ca o adunatura de "neterminari" personale, desavarseste si da ireversibilitate procesului.


In evolutia CANCERULUI SOCIAL aceste celule umane deformate se opresc in hub - urile sociale, in "ganglionii" societatii; ii vei gasi pe acesti oameni in spatele ghiseelor, imbracati in uniforme, "acoperiti" de formalismul unei functii, al unei "pozitii" sociale. De aici ei contamineaza intreaga societate si "polueaza" intregul climat public.

Dincolo de aspectele patologice ale acestei "neimplinirii" mai exista formele usoare, mai simple dar care se amplifica in timp si pot dezvolta reprezentari grave.

Am vazut oameni tineri metamorfozati atunci cand se regasesc in fata unei responsabilitati simple. Neputintele sufletesti ii fac sa  devina "scortosi", autoritari, sa puna distante intre ei si cei carora le ofera "serviciul"...

Am urmarit tineri care colecteaza niste date pentru un formular, medici tineri care fac un consult, o persoana tanara de care altcineva are nevoie, un proaspat numit "sef"... si am descoperit atitudini si fete noi ale lor pe care nu le banuiam pana atunci.


Neputintele sufletesti ii fac pe oameni tematori, retinuti, fara curajul deschiderii si abordarii sincere.

Societatea romaneasca rostogoleste blestemuri venite din timp, care se simt dureros in fiecare centimetru patrat de spatiu public.


Niciun comentariu: