marți, 29 ianuarie 2013

Davos


Elitele globale s-au adunat la World Economic Forum Annual Meeting - Davos 2013, cu angajamentul de a imbunatati starea lumii "Committed to improving the state of the world".

Maestrul rus Vladimir Spivakov a deschis prima "partitura" a intalnirii impreuna cu "Moscow Virtuosi Chamber Orchestra" care a performat in concertul de bunvenit.


Daca pentru unii aceasta uvertura rusa ar fi putut insemna un semn rau/bun, laureatul Nobel pentru economie Daniel Kahneman a lamurit lucrurile. Prezent la Davos, intr-un atelier, cu cartea sa best seller Thinking Fast and Slow, el a aratat modul in care prejudecatile de tip "bias", erorile sistemice "fundamentate" empiric, pot fi depasite. A mai aratat si care sunt mecanismele care stau in spatele lor si, in general, cele pe care omul isi fundamenteaza deciziile.


Inspirati, rusii de la Rosnef au semnat un contract cu americanii de la Exxon Mobil pentru exploatare de gaz si petrol in "Lacul rusesc" Marea Neagra.




*
2500 de oameni influenti s-au adunat aici, la Davos, ca sa faca un up-grade capitalismului. Tema: “Marea transformare: Formarea de noi modele”.  Bogatii sunt prea bogati, somerii sunt tot mai multi si de vina pentru aceasta este capitalismul. 


Ludwig von Mises era de alta parere. El a indraznit sa prooroceasca rezultatul interventionismului statului si reglementarilor excesive cu 100 de ani inainte.
- Laisez faire! a spus el.
- Un capitalism mai corect, cu si mai multe reglementari. Investitii in educatie, promovati creativitatea şi inovatia, i se raspunde peste ani de la Davos!

Inca din 2009, Michael Miller denumea pe blogul de la Acton Institute acest Capitalism de tip Davos ca pe Cosmarul lui Adam Smith.


<< Capitalismul Davos este un capitalism de tip managerial condus de o elita luminata formata din lideri de afaceri, guru ai tehnologiei, birocrati, academicieni, si celebritati - adunati cu totii in incearcarea de a face lumea economica mai inteligenta sau mai umana .... Si sa privim acum la "Davos Man". Cine nu ar fi, in locul lui, impresionat de adunarile de la reuniunea anuala a Forumului Economic Mondial de la Davos, o statiune de schi elvetiana? Iata-l imbracat rapitor, elocvent, bogat, faimos, republican, democrat, Tory, laburist, conservator, socialist, foarte conectat, puternic si tot atat de luminos.
  Apoi, cand intreaga economie manageriala s-a prabusit, managerii si tehnocratii si-au pierdut increderea in piete. Dar ei nu si-au pierdut increderea in ei insisi si acum vor sa le incredintam soarta economiei chiar mai mult decat pana acum. >>

Ceea ce Mises numea inginerii sociali, Samuel Huntigton numea mai tarziu Omul Davos - un om fara suflet, tehnocrat, fara natiune, fara cultura si rupt de realitate. Inca din 2004 el lansa o celebra provocare prin articolul " Suflete moarte: Desnationalizarea elitei americane ".


*
Medicina din UK este apanajul clasei nobiliare. Exista un filtru aproape nedisimulat pentru tinerii din clasele de jos, care au urmat scoli publice, provin din familii modeste sau care vin din afara Regatului. Atunci cand exista scapari, el este oprit mai tarziu prin ingradirea accesului in clinicile de top private.
- Deci mediile nu conteaza absolut deloc? l-am intrebat pe prietenul meu medic renumit in Franta.
- Asta este un criteriu socialist! Functioneaza in Franta. La ei NU. Facultatile se tin cu banii parintilor bogati nu cu mediile est europenilor. La fel este in tot Commonwealth-ul. 
Mi-a povestit apoi experienta prietenului lui polonez care a scapat filtrului dar care dupa facultate a fost nevoit sa vina in Franta pentru ca in UK era respins peste tot.
M-am distrat apoi cu povestea tanarului romano-libanez care a ales sa faca medicina in Corsica pentru ca era destinatia cel mai greu accesibila mamei lui. Cand l-au invitat la interviu s-a prezentat cu pasaportul roman. Nu au vrut sa il primeasca pentru ca ... era roman. Iar romanii veneau doar ca sa muncesca si dupa un an plecau. In cele din urm l-au primit pentru ca era si arab. 
"Vive la France!"

*
Casa regala romana nu a incurajat dezvoltarea unei nobilimi autohtone. La fel cum nu a incurajat arta romaneasca. Nu au fost innobilati boieri sau personalitati marcante ale societatii asa cum nu au fost sustinuti pictori romani si nu li s-au cumparat prea multe tablouri in colectiile de la palat.

Din aceasta frustrare caraghioasa, tot rumanul isi cauta "excelenta", "majestatea", pasaportul in serie mica pentru "elita". Toate acestea vin in discretie sau chiar in secret, nedublate, precum in cutuma britanica, de blazonul de familie, avere sau macar de educatie. 

Temele majore ale interesului MARE si comun sunt parasite sau nici macar abordate din cauza preocuparii pentru marcarea insemnelor elitei, o pseudo-elita egoista si superficiala.

*
Am intalnit un primar de tara, intors din strainatate pentru a reinnoda traditia de la strabunicul sau. Marea lui tristete era ca, dincolo de saracia si problemele satului, cativa dintre oameni erau furiosi pe el pentru ca isi pierdusera privilegiile de a fi tratati ca mai instariti, mai rasariti, pentru ca aveau o masina adusa din Germania sau un serviciu de 700 de lei pe luna la oras. Fostul primar ii trata diferentiat.
Ei ar fi trebuit sa fie ELITELE! 

Niciun comentariu: