luni, 1 octombrie 2012

Despre nelocuire. Sufletele pustii


Tomb of Cristofor Columb


Sufletele nelocuite de Dumnezeu ajung bantuite.

Daca sufletul se insoteste de o minte tulbure patimile se instaleaza rapid si tarasc omul in infern. Vad atata durere muta in ochii oamenilor slabi de inger si fara Dumnezeu. Ii taraste dracul prin toate nenorocirile si rade apoi de neputinta lor. Aproape la fiecare casa gasesti o poveste de te infiori.

Ii iau in masina pe oamenii de pe marginea drumului si le ascult povestile. Ma cutremur.
Ultima data am luat un om care lucra la un gater al unui “pocait”, departe de casa. In fiecare sfarsit de saptamana mergea cum putea acasa unde statea cu inca trei frati. Pe o suta de kilometri i-am ascultat toata viata. Fara sa il intreb. Doar s-a pornit si nu se mai oprea. Plangea el plangeam si eu.
Avea 35 de ani dar parea de 45, il parasise tatal cand avea 11 luni si mama sa mai facuse 5 copii cu alt barbat si s-au crescut unul pe altul, cand era la profesionala i-a sarit un span in ochi, calvarul spitalelor, i-au scos ochiul, acum are proteza, fratele i-a murit cand s-a bagat sub remorca de la raba ridicata sa o repare, a cazut remorca si l-a strivit, l-au inmormantat chiar cand trebuia sa faca nunta si i-a ramas femeia tanara cu copil, unde lucrase el inainte mesterul a dat drumul la circularul mare in timp ce el lucra si i-a taiat degetele dar patronul si colegii au venit si i-au adus lemne la spitalul din severin si numai salonul lui avea caldura si asistentele veneau sa ia lemne dar el nu le lasa, la "pocait" i-a pus sa stea contra-greutate la utilajul care ridica un lemn mai mare decat era capacitat si atunci l-a catapultat si a stat o jumatate de ora in coma dar pana a venit salvarea s-a ridicat singur si l-a gasit patronu fumand de nu ii venea sa creada dar I s-a rupt clavicula si s-a dislocat umarul, primarul din severin e baiat bun ca odata cand era el l-a primarie a tipat la fata care vroia sa ii ia bani ca sa ii faca duplicat la certificatul de nastere si il chemase peste cateva zile si i-a facut gratis si pe loc si pe tatal lui l-a vazut la 21 de ani dar el i-a zis cand l-a vazut ca plange ca sa planga ca si el a suferit fara tata si cumnatei lui i-a zis ca orice dar un an de zile dupa moartea fratelui sa nu se marite si el merge acum si ii cumpara orice nepotelului lui si aici unde stau la pocait sunt sase baieti in baraca dar pun toti bani de cablu si o platesc pe femeia care vine si le gateste si asa ii mai raman zece milioane, e bine si patronul e respectuos si or sa se bucure fratii acum ca vine asa repede acasa ca de obicei ajunge noaptea tarziu si schimba multe ocazii…

Doamne Dumnezeule ce este pe sufletul poporului asta?Atunci, insa, cand oamenii au educatie se creaza iluzia ca mintea se poate substitui rolului ordonator al lui Dumnezeu.  Pe cei mai multi dintre ei ii "lamureste" prin accidente revelatoare in anumite momente ale vietii lor. Cei care prin “incapatanare intelectuala” scapa acestei corectii ajung in pragul batranetii si incep sa semene cu casele parasite. Mintea nu mai poate lupta si sufletul este napadit de frica si desertaciune. Multi ar vrea sa stea de vorba acum cu Dumnezeu dar nu mai pot.

Imi aduc aminte cuvintele pe care mi le-a lasat parintele pe patul de moarte…
- Tu sa ai grija la mandria ta, sa scapi de ea! Si sa ceri la Dumnezeu HAR. Tot timpul sa cerem lui Dumnezeu har!

Pentru a nu merge in pustiu sufletul trebuie locuit de har.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Salut!(pai) cred ca "omul care povestea" a cam exagerat - si tu ai avut un obicei sa-i crezi pe unii, ca te-ar putea ajuta cu un sprijin logic intr-o teorie(de ex. a suferintzei care are un sens) - si sa nu-i crezi pe altzii! Era o intrebare generica uneori - "cum itzi dicteaza conshtiintza?", ... deci cum?(Lucian Morar)