Deasupra Sfantului Munte Athos este un nor aproape tot timpul; ca semn al protectiei Maicii Domnului. Chiar si atunci cand nu este niciun nor in restul cerului, poti vedea norisorul alb in varful muntelui.
De pe plajele din Sithonia, peninsula vecina, se vede Muntele Athos.
Grecii sunt convinsi ca in Rai se vorbeste limba greaca; pentru ca Dumnezeu este grec. Cu toate acestea, din ce in ce mai putini preoti ortodoxi sunt greci in Grecia.
Preotul grec merge imbracat tot timpul in straie preotesti, este barbatul unei singure femei toata viata si, de obicei, are multi copii. Strictetea normelor de viata ale unui preot il face sa isi gaseasca greu sotie. Multi dintre ei sunt preoti celibati sau chiar calugari.
In sudul Sithoniei, incepand din Sarti, Sykia, este preot paroh peste 28 de biserici intinse pe 40 de km un preot roman, Parintele Nicolae – Pater Nicolaus. Sa nu indraznesti sa le zici ceva grecilor despre parintele lor!
Tatal parintelui lucra la Petrol si Gaze in zona Moinesti – Bacau si asculta Europa Libera in curte cu radioul dat la maxim; ostentativ. Securitatea l-a omorat.
La 16 ani, Nicolae – cel mai mare dintre copii a fost obligat sa se angajeze in locul tatalui ca sa isi intretina mama si cei 4 frati. Si a continuat sa asculte, la randul lui, Europa Libera in curte cu radioul dat la maxim.
A fost ridicat de securitate, anchetat si batut cu scaunul pus pe cap.
A aflat ca este un preot la Valea Plopului care ar putea sa il ascunda. S-a dus aici si i-a cerut adapost parintelui uitand sa ii spuna ca este cautat de securitate.
Dupa catava vreme, securitatea i-a dat de urma si i-a trimis mandat de arestare aici.
Ii spune parintelui Tanase si acesta ia hotararea sa il trimita intr-un sat din delta, la un alt preot - fin de-al lui.
Tanarul Nicolae pierde vaporul; acest vapor se scufunda si toti oamenii care erau in el mor! Pleaca cu celalalt vapor, ajunge la destinatie, dar toata lumea din Valea Plopului este convinsa ca a murit.
Imediat dupa revolutie se intoarce acasa, mai lucreaza o vreme in tara dupa care pleaca la Sfantul munte, cu greu, cu bani putini.
Atoniada este o scoala teologica veche in Muntele Athos; tanarul Nicolae urmeaza cu abnegatie aceasta scoala si este rugat de mai multi episcopi sa slujeasca intr-o parohie greceasca.
Prin anii 70, in Sytonia nu era curent electric si aici se putea ajunge din Tesalonic doar cu vaporul, in cateva zile. In zona Sykia populatia este venita majoritar din Capadocia Sfantului Vasile cel Mare, din Asia Mica, atunci cand au fost izgoniti definitiv de turci, la inceputul secolului XX.
Bisericile sunt mari si frumoase dar nu au turle, ca sa nu le vada turcii.
Tot pe vremea turcilor, acestia navaleau in satele grecesti si le profanau mormintele. Asa ca au inceput sa isi ingroape mortii la adancime mica si in timpul navalirilor ii dezgropau si ii tineau sub pat in valize. De atunci a ramas obiceiul ca mortii sa fie ingropati la 30 de cenimetri sub pamant. La trei ani se dezgroapa, se pun intr-o valiza si se pastreaza in osuarul din cimitir. Timp de trei ani mormintele sunt ingrijite si tamaiate zi de zi de catre un membru al familiei.
In primii trei ani de la venire in Sykia, Pater Nicolaus a tinut Sfanta Liturghie in fiecare zi, de la ora 7. Preoteasa, absolventa de franceza – spaniola la Universitatea din Bucuresti era prezenta la fiecare.
Parintele Nicolae are 39 de ani si 5 copii.