vineri, 22 iunie 2012

Un lucru de finete

Teologia il aproximeaza pe Dumnezeu. Cand avem har putem sa il simtim, asa cum simtind caldura si vazand lumina suntem tentati sa zicem ca stim ce este Soarele.

Omul are ca dar de la Dumnezeu viata si trairea ei simplu si liber, in "normele" care garanteaza aceasta libertate. Mai are crucea si pe popa din sat. Invatatorul. Cel caruia ii este dat sa caute, sa inteleaga si sa ii indrume si pe ceilalti.

Aplecarea catre teologie este doar chemarea celor care pot privi fara sminteala dincolo de portile limitarilor omenesti.

Ceilalti, nebuni si nechibzuiti, scormonind si masurand cu reperele logicii umane, neindrumati si fara rugaciune marsaluiesc pseudointelectual si fals iubitori de Dumnezeu alunecand in mandrie ascunsa sau in erezii cu aparenta sistemica.

Si uite asa, in loc sa fie doar simpla, mantuirea devine un lucru de finete pentru toata lumea. Ea este intr-adevar un lucru de subtirime a spiritului si a mintii la care ajung cei chemati sa isi ia crucea spre "varful" Raiului inca din timpul vietii. Ei sunt condusi spre sfintenie in viata prin lucrarea harului lui Dumnezeu.

Pentru noi ceilalti insa, multi si nepriceputi, drumul spre cer trece prin cararile vietii. Traita cuminte dar cu curaj, cu semnul crucii la orice pas si rugaciune la Maica Domnlui, viata este plina de daruri si de bucurii mici care nu trebuie irosite si umbrite de sclifosite si inchipuite preocupari transcedentale.

4 comentarii:

Anonim spunea...

salut! cred ca ai AJUNS LA MISTICA,... acest lucru nu pentru ca nu ai avea ce zice - dar "te/ne potzi_rata" si astfel tovarashu Stan... cum se zice in fotbal...hm... incerci "poarta de la mare distantza".(Lucian Morar)

m spunea...

Pai tocmai asta incerc sa spun, ca e mai bine sa fac ce spune popa decat sa "teologizez"!
Multumesc pentru sfat!

m spunea...

@Lucian
Si mai este ceva! Stii ce a zis taranul cand a vazut girafa la gradina zoologica! - NU EXISTA!!
Simplificarea prin ignorare nu este decat o amanare...

E una si aceeasi poarta, Lucian! Si nu e departe!

Unknown spunea...

Această postare pune atât de bine un punct mare pe un I la fel de mare, încât merită afişată la intrarea facultăţilor.

Felicitări şi mult succes!